For lave styrehonorarer i Norge?

De tyngste internasjonale styreproffene er såpass ettertraktet at vi ofte erfarer at de takker nei til norske oppdrag, forteller rekrutterer Anne Syrrist. Illustrasjonsfoto: SolStock | iStock Photos

For lav styregodtgjørelse i Norge gir trøbbel med å få tak i de beste

Publisert: 27. april 2023 kl 10.55
Oppdatert: 27. april 2023 kl 13.26

Diskusjonen om ledelsens og styremedlemmers lønn, honorarer og annen godtgjørelse er ikke ny. Heller ikke oppfatningen om at det betales for lite i Norge, noe som skal gjøre det vanskeligere å rekruttere de rette kandidatene.

– Mange sier nei

– Vi har opplevd mange som sier nei og knytter det til kompensasjonen. De seneste årene har vi hatt en gradvis økning i antallet kandidater som takker nei til verv knyttet til størrelsen på honorarene, sa Otto Søberg nylig til Dagens Næringsliv.

Søberg er partner i konsulentselskapet Vektor Consulting og leder for valgkomiteen i Yara. Han har dessuten bakgrunn fra både Aker, Kværner, Siemens og Eksportkreditt.

– Flere norske selskaper er veldig store i internasjonal sammenheng, og er i globale markeder når de rekrutterer. Det lar seg gjøre å finne løsninger, men de tyngste internasjonale styreproffene er såpass ettertraktet at vi ofte erfarer at de takker nei til norske oppdrag, forteller Anne Syrrist til DN.

Og årsaken er altså at nivået på avlønning av styremedlemmer i Norge er for lavt, sett gjennom internasjonale briller, mener hun.

Som hodejeger for Spencer Stuart har hun bistått flere store børsnoterte selskaper i jakten på nye styremedlemmer. 

Saken fortsetter under annonsen

3,9 prosent opp

I denne sammenheng er det interessant å se nærmere på Norsk Styreinstitutts rapport om styrehonorarer i børsnoterte og statseide selskaper fra i fjor.

Ifølge kartleggingen økte styrelederhonorarer for de statseide selskapene økte i snitt med 3,9 prosent i 2021. For børsnoterte selskaper uten statlig eierskap økte godtgjørelsen med 3,4 prosent. Med utgangspunkt i medianen, økte honorarene 1,6 prosent i de statlige selskapene, mens det var en økning på 2,8 prosent for de børsnoterte selskapene, skriver DN.

Samtlige av de delvis statseide børsnoterte selskapene hadde en økning i styrelederhonoraret for 2021, ifølge undersøkelsen. Ingen av disse selskapene topper listen over de best betalte, men de fleste ligger rundt snittet på 800.000 kroner, ifølge avisen.