Reduserer kompetansen

Publisert: 23. april 2003 kl 12.22
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Konsernsjef Miklos Konkoly-Thege i Det Norske Veritas har ikke mye til overs for forslaget til arbeidsminister Victor Norman (bildet) om å flytte Sjøfartsdirektoratet til Haugesund. – Norsk internasjonal kompetanse vil bli redusert som følge av en slik flytting, sier han.

Veritas har på oppdrag av Sjøfartsdirektoratet utarbeidet en konsekvensanalyse av forslaget til Norman. I tillegg har det skrevet et brev til ministeren med sitt syn på flyttingen, som bruker av direktoratets tjenester. Nå får rapporten sterk kritikk fra Rogalandsforskning og fra deler av det maritime miljøet i Haugesund.

Rapporten fra Veritas slår fast at kompetansen til Sjøfartsdirektoratet vil bli sterkt svekket gjennom en flytting. Den peker blant annet på at nesten ingen av de som er ansatte i dag er interessert i å flytte med til Haugesund og at direktoratet i en årrekke vil lide under mangelen på kompetente folk. Den peker på de store kostnadene ved å bygge opp igjen den kompetansen direktoratet har i dag.

Rapporten har også beregnet at flyttingen vil bli langt dyrere enn det regjeringens melding legger opp til. Regjeringen beregner flyttekostnadene til rundt 500.000 kroner pr.ansatt. Veritas-rapporten vurderer utgiftene til å bli nær det tredobbelte. Rogalandsforskning har på sin side vurdert en flytting til å bli en gevinst på flere hundre tusen kroner pr ansatt.

- Jeg har ikke lest Rogalandsforsknings rapport, jeg har bare lest det som har vært referert i avisene. Men jeg må si at det overrasker meg og skuffer meg, jeg har bestandig trodd av Rogalandsforskning var seriøse, sier han.

Veritas samarbeider tett med Sjøfartsdirektoratet, blant annet har det oppdrag fra direktoratet som delegert tilsynsmyndighet. Det samarbeider også om den internasjonale sjøfartspolitikken.

– Som bruker vil vi bli sterkt berørt av en eventuell flytting. Det er i vår interesse at Sjøfartsdirektoratet er så sterkt som mulig, sier konsernsjefen.

Saken fortsetter under annonsen

Han mener det vil få store konsekvenser dersom direktoratet flyttes. – Vi er avhengig av en fysisk nærhet med stadige møter. Vi vil jo fortsette å samarbeide med dem, men det blir av en helt annen karakter når det må skje gjennom telefon og e-post, sier han. Men det blir ikke det samme.