Mindre sykefravær

Publisert: 2. april 2003 kl 15.28
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Et halvert sykefravær er en av hovedvilkårene for at fiskekrokprodusenten O. Mustad & Søn vil fortsette å ha produksjon i Norge om ti år. Det fortalte styreformann Hans Holth Mustad årsmøtet til TBL Metallvare og TBL Maskin på Raufoss nylig.

Andre viktige vilkår Mustad nevnte er:

  • Svekket krone i forhold til internasjonale valutaer innen rimelig tid
  • Moderat lønnsoppgjør
  • Underleverandørene må fortsatt overleve
  • Forskningsmiljøene i Norge må utvikle seg kontinuerlig
  • Næringsvennlige politikere
Saken fortsetter under annonsen
  • den siste kategorien inkluderer Mustad politikere som «skjønner behovet for fornuftige skattevilkår, og støtteordninger som ikke gir norske virksomheter utilsiktede handikap i forhold til produksjon i andre land.»

Mustad & Co, som står for 30 prosent av verdensmarkedet for fiskekroker, flyttet nylig produksjon fra Norge, Malaysia og Singapore til den kinesiske byen Wuxi, like utenfor Shanghai. Kina ble valgt på grunn av økende konkurranse fra lavprisprodusenter.

Produksjonen startet høsten 2001 og innebærer en investering på fire millioner dollar. Hittil melder selskapet om gode erfaringer med det asiatiske landet, blant annet god infrastruktur, profesjonalisering av byråkratiet, strenge miljøkrav, proff og dyktig byggebransje og ingen forsøk på korrupsjon.

Men Mustad ser fordeler ved fortsatt produksjon i Norge også. De største fordelene er markedsnærhet for noen av firmaets produkter, kvalitetsstemplet som «Made in Norway» har og kompetanse og lojalitet hos den eksisterende arbeidsstyrken.