«Kresne» kinesere

Publisert: 18. april 2005 kl 14.20
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Billig kinesisk arbeidskraft har gjort norske forbruksvarer billige. Kina er den nye økonomiske kometen, og vestlige bedrifter er ivrige etter å etablere produksjon i lavkostlandet.

Og med 1,3 milliarder innbyggere skulle en tro at tilgangen på billig arbeidskraft var uendelig. Men det stemmer ikke helt, skal vi tro New York Times. I Guangdong og Pearl River-deltaet nord for Hong Kong, der store deler av Kinas industri er lokalisert, begynner arbeiderne å organisere seg og stille krav. Resultat - arbeidsgiverne har problemer med å få fylt ledige stillinger.

Det er egentlig ikke riktig å kalle kineserne kresne. Det er ikke rart at de begynner å protestere mot syv dagers uker og elendige boforhold (de fleste fabrikkarbeiderne bor på fabrikken). Og kanskje er denne utviklingen et gryende bevis på at globalisert handel øker velstanden i u-land. Utenlandske firmaer skjønner i hvert fall at her må de betale bedre for å få tak i arbeidskraften. Mange kinesiske bedrifter velger derimot å flytte produksjonen til Yangtze-deltaet rundt Shanghai i stedet. Men om ikke lenge kommer nok også arbeiderne der til å kreve bedre arbeidsvilkår.

Uansett vil det fortsatt være mye billigere å produsere i Kina enn i Vesten. Men naboland som India og Vietnam håper utviklingen fortsetter, og dermed lokker utlendingene deres vei i stedet.

Saken fortsetter under annonsen