– Ikke aktuelt med militær maktbruk
Det var Høyres leder Erna Solberg som i den muntlige spørretimen onsdag tok opp det blodige opprøret i Syria og myndighetenes brutale framferd mot eget folk.
Hun viste til at over 5.000 sivile er blitt drept under det ti måneder lange opprøret og at Sikkerhetsrådet er lammet på grunn av russisk motstand.
– Hva kan Norge kan gjøre for å øke presset mot vetomaktene Russland og Kina, spurte Solberg.
Støtter ligaen
Støre delte beskrivelsen av at det hersker en borgerkrigslignende tilstand og sa at Norge med klar røst har gitt sin støtte til Den arabiske ligas bestrebelser på å få det sittende regimet til å gå av.
– Ligaen er den nærmeste til å lede denne prosessen. Syria er mye mer komplekst enn Libya. Det er vanskelig å få oversikt over hvem som egentlig sitter med makten og hvem som utgjør opposisjonen. Det er en fragmentert bevegelse uten enhetlig mål og retning. De fleste lederskikkelsene bor i utlandet, særlig i Frankrike, sa Støre.
Våpenmakt
Frps Morten Høglund ville vite om det under noen omstendighet kunne være aktuelt for Norge å støtte en militæraksjon som ikke er hjemlet i FN, siden Sikkerhetsrådet synes lammet i denne saken.
– Dette er svært usannsynlig. Dessuten er det ikke totalt fastlåst i FN. Det forhandles fortsatt om en tekst. Russland har historiske bånd til Syria og har sett landet som et bruhode til Midtøsten. Men russerne ser jo at det er de som verner regimet, og at det er en belastning å sitte med ansvaret for en tekst som ikke blir vedtatt, sa utenriksministeren.
Venstres Trine Skei Grande viste til at medlemmer av regjeringen hyppig har kontakt med russiske myndigheter og ville at Norge skal bruke det som er av innflytelse til å få russerne til å endre strategi i Sikkerhetsrådet. (©NTB)