For en fargeløs gjeng

Publisert: 19. juni 2006 kl 00.17
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
Og han hadde unektelig et poeng; blant Norges fremste risikokapitalselskaper som var representert på bransjens årsmøte, var det få som var representert med andre enn slipsantrukne og dresskledte, grå menn, gamle som unge. Det annet kjønn var nesten like fraværende som ved fredagsbønnen i moskeene.

Rent bortsett fra sin svært korrekte påpeking av kjønn og kleskotyme sa næringsministeren seg svært fornøyd med tingenes tilstand når det gjelder kapitaltilstrømning fra private kilder. Svunne er de tider da tillitsapparatet i norsk arbeidsliv - som Eriksen selv kommer fra - høvlet løs på all økende privat rikdom og bruk av den.

- Venturekapitalen er i vekst, det gleder meg stort. Vi kan slå fast at kapitaltilførselen i Norge i dag er god, sa Eriksen. Og høstet applaus.
Saken fortsetter under annonsen


Borte var også hans eget partis dype mistenksomhet i forhold til børsen som institusjon og instrument for pengeplassering.

- Jeg er glad for at børsen stadig blir viktigere, og jeg vil slå fast at Staten har vært en viktig bidragsyter til det. Staten er dominerende eier i sju børsnoterte selskaper. De er alle i en blomstrende utvikling, slo han fast.
Saken fortsetter under annonsen

Han ga også en blomst til de regionale såkornfondene som skal bidra til å bygge opp nytt næringsliv i distriktene.

- Det har vært et problem å få kapital til nystartede virksomheter, den såkalte såkornfasen. Det er derfor gledelig at de landsdekkende statlige såkornfondene er på plass, og regjeringen er nå i gang med å vurdere nye fond, sa næringsministeren.

Saken fortsetter under annonsen
Han var også meget klar på at Staten skal ha fokus på omstilling og nyskaping og ikke redde nedleggingstruede bedrifter som ikke er liv laga. Eriksen snodde seg behendig unna den statlig støttede dørfabrikken i Årdal, og nevnte i stedet de heldige omstillingene i Mo i Rana og Sør-Varanger.