Farlig spill

Publisert: 19. august 2003 kl 12.40
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Mangelen på fremskritt i WTO-forhandlingene kan føre til nederlag i Cancun og alvorlige konsekvenser for verdensøkonomien. Det advarer Maria Livanos Cattui, som er generalsekretær for det internasjonale handelskammeret (ICC).

Handelsministre fra medlemslandene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) skal møtes i den meksikanske kystbyen Cancun 10.-14.september for å forhandle videre liberalisering av verdenshandelen, spesielt i landbruk. På et toppmøte i Doha i 2001 ble landene enige om å være ferdige med forhandlingene innen slutten av 2004, men på grunn av fortsatt uenighet er det økende skepsis til at man vil lykkes innen den dato.

- En mislykket Doha runde for betydelig fremskritt mot friere handel vil være dårlige nyheter for den globale økonomien, erklærer Livanos.

Doha-runden må gjennomføre sin opprinnelig forpliktelse om å komme frem til en avtale om varehandel i landbruk, industri og tjenester samt intellektuelle eiendom, handelsforenklinger og offentlige anbud, mener hun.

- Hittil har nøkkelaktørene som USA, EU og Japan deltatt i et bevisst spill...der man venter for å se i hvilken retning handelspartnerne går, før man er villige til å gi fra seg konsesjoner som sikrer en endelig avtale. Det er kanskje vanlig praksis for komplekse internasjonale forhandlinger, men det kan være et kostbart spill hvis det fortsetter stort lengre, advarer Livanos.

Saken fortsetter under annonsen