137239_1009109.jpg

– DNA-monopol er problematisk

Publisert: 3. november 2011 kl 09.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Senest på en pressekonferanse innkalt onsdag kveld slo statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) fast at DNA er et så kraftig bevismateriale an det må være underlagt offentlig monopol.

Men i en rapport bestilt av departementet blir nettopp statlig monopol på DNA-analyse betegnet som problematisk, skriver Aftenposten.no.

Rapporten «Sakkyndighet ved bruk av DNA-bevis» er laget av førsteamanuensis i rettsvitenskap Ragna Aarli sammen med jussprofessor Asbjørn Strandbakken. Den peker på mange kritiske forhold ved bruken av DNA-bevis i Norge.

Aarli, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, ønsker ikke å flagge noe standpunkt i debatten om offentlige eller private laboratorier, men mener at Rettsmedisinsk institutt ikke bør ha monopol på DNA-analyse i kriminalsaker.

– Rent prinsipielt er det helt nødvendig med to institutt, fordi man trenger en «second opinion». Man får også større analysekapasitet, sier Aarli.

Hun mener at mens man venter på at laboratoriet ved Universitetet i Tromsø kommer i gang, burde man inngå en avtale med det private laboratoriet Gena i Stavanger.

Statssekretær Moland sier imidlertid til Aftenposten.no at Politidirektoratet mener det ikke er hensiktsmessig å opprette et slikt midlertidig forhold til et privat institutt.

Saken fortsetter under annonsen