Dansker er flinke

Publisert: 27. juni 2002 kl 13.59
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Administrerende direktør Carsten Færge (bildet) i Ford Motor Norge var ikke sen om å reagere da Arthur Buchardt i forrige Økonomisk Rapport uttalte at «dansker bør man holde seg langt unna - i business. De er for smarte for oss».

- Ja, for vi ER nemlig flinke, sier Carsten Færge med et digert dansk smil og overser suverent Buchardts tilleggspåstander om at dansker er sleipe og nasjonalistiske. Etter to år som øverste leder i Ford Norge oppfatter han Buchardts uttalelser som megareklame for dansk lederskap og legger frem følgende «bevis» for den danske flinkheten, basert på målinger i bransjen:

- I forhold til våre kolleger i resten av Europa (20 land) har vi, i Ford Norge, skapt den beste arbeidsplassen, det nest mest fornøyde forhandlernettverket av 25 bilimportører i Norge, og vi har den tredje mest fornøyde kundekretsen (av 10 bilmerker) når det gjelder service, sier han stolt.

- Grunnen til dette er troen på at vi kan. Som dansk leder i Norge ser jeg helt klart en forskjell på de to kulturer. I Danmark er vi mer globale, tenker mer fellesskap, da tenker jeg ikke bare på EU, sier han.

- Nordmenn tenker lokalt. Selv om det er noen hundre år siden Harald Hårfagre samlet Norge til et rike, har han bare til en viss grad klart det. I motsetning til Danmark finnes det fortsatt mange nessekonger i Norge. Det blir litt tungvint i lengden når hver eneste norske by forsøker å finne opp hjulet på nytt.

Det er altså først og fremst når det gjelder fellesskaps-holdninger jeg føler at vi har mye å tilføre Norge, sier Carsten Færge blidt. Han leder 70 mennesker ved Fords hovedkontor på Kolbotn og 60 forhandlere over hele landet med til sammen 1600 ansatte.

Saken fortsetter under annonsen