Bra initiativ med økt kompetanse

Publisert: 17. mars 2004 kl 15.05
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det skal stilles strengere kompetansekrav til finansielle rådgivere i finansbedrifter. Bankklagenemnda mener initiativet fra næringen er bra.

Bakgrunnen er at det i økende grad tilbys kompliserte og risikofylte produkter, som for eksempel oppblomstringen av aksjeindeksobligasjoner, de siste årene.

Det er Sparebankforeningen, Finansnæringenes Hovedorganisasjon, Finansforbundet og Verdipapirfondenes Forening som har gått sammen og utarbeidet minstekrav og rammer for et opplæringsopplegg som skal sikre økt kompetanse. Ordningen er frivillig, men vil i praksis omfatte alle finansbedrifter. Det ligger også i kortene at en rekke uheldige episoder de siste årene, som følge av slett rådgivning fra bankens side, har skapt fortgang i prosessen med å utarbeide anbefalingen. Mange av disse sakene har havnet i Bankklagenemda,som har gitt en knusende anbefaling til banker om å tilbakebetale kundenes penger.

I fjor mottok Bankklagenemnda rundt 110 saker vedrørende institusjoners rådgivning og markedsføring av fondsandeler og lignende produkter overfor forbrukere. I 2002 kom det inn 70 saker til behandling. Men nemnda regner ikke med at denne trenden fortsetter.

- Det er intet grunnlag for at den økende tendensen i akkurat denne type klager vil vedvare inn i 2004, sier sekretariatsjef Per Fiskerud i Bankklagenemnda.

Fiskerud mener ethvert initiativ fra næringen er positivt for å bedre finansbedrifters rådgivning overfor forbrukerne.

Saken fortsetter under annonsen