Uten bra rekrutterere blir det dårligere rekruttering
Erlend Stokke er COO i Witted Norge
«Alle» snakker om den store etterspørselen etter dyktige utviklere. Det derimot få, eller ingen, snakker så høyt om er mangelen på kvalifiserte IT-rekrutterere. På tross av at det finnes mange gode rekrutterere, florerer rekrutteringsbransjen av folk som oppfører seg som sultne haier på desperat jakt etter sitt neste bytte blant utviklere. Og de tyr ofte til absurde virkemidler for å lokke til seg de mest kvalifiserte søkerne. Dette skaper både irritasjon og misnøye blant utviklere mot rekrutteringsbransjen, noe som dessverre er en økende trend. Det er nå på høy tid at vi rydder opp i egne rekker for å sikre at vi ikke tisser i buksa for å holde varmen. Sikkert deilig på kort sikt, men ingen lur strategi i lengden.
En IT-rekrutterer er nødt til å ha høy kompetanse innen software-miljøet, samt bygge tillit til utviklermarkedet. Det hjelper lite om man forstår bransjen, dersom man ikke forstår seg på menneskene som jobber i denne bransjen. Det krever en høy kompetanse innen software for å forstå kandidatene du tilnærmer deg. Det er komplekst, og i dagens marked handler alt om hvordan en rekrutterer, eller vekstkonsulent, klarer å bygge bro mellom bedriftene og utviklerne. Klarer man ikke å bygge bro, vil flere skandinaviske utviklere rette blikket utover landegrensene etter mer attraktive prosjekter og selskaper. Bra for noen, men ikke for vår bransje.
Selskaper er nødt til å bli utfordret på måten de tilnærmer seg og håndterer en IT-rekrutteringsprosess. Heis-pitchen må sitte. Mottakeren må enkelt forstå budskapet. En arbeidsgiverprofilering må nøye utarbeides på bakgrunn av innsikt fra ansatte og potensielle ansatte. Alle aktivitetene selskapet gjennomfører må oppfattes tydelig og skape verdi for målgruppen. Å være en attraktiv arbeidsplass krever langsiktig investering på flere områder. Om lønn er eneste lokkemiddel, er det stor sannsynlighet for at aktuelle kandidater vil forsvinne like fort som de kom. Selskapet må være rigget internt for å kunne ansette og legge til rette for at utviklerne faktisk kan gjøre jobben sin. Og ikke minst, de må vite hva som kreves for å beholde og ta vare på utviklerne. En vekstkonsulent skal bidra til å veilede kundene i denne prosessen, samtidig som de skal hjelpe bedriftene å stå på egne bein.
Hva er det som skal til for å skape en attraktiv arbeidsplass blant utviklere? Jo, at deres kunnskap og ferdigheter brukes på en meningsfull måte, samt gir faglige utviklingsmuligheter og fleksibilitet når det kommer til arbeidstid og arbeidssted. I tillegg bør det ligge til rette for en organisasjonskultur som fokuserer på mennesker, dyktige kolleger og en team-tilnærming til problemløsning. Ikke minst bør arbeidet kreve innovative tilnærminger til problemløsing og benytte nye teknologier.
Hvis ikke bedrifter begynner å ta inn over seg de nødvendige grepene som kreves i oppbyggingen og presentasjonen av selskapet for å tiltrekke seg relevante kandidater og beholde dem, vil vi snart få et bedriftsmarked som ikke klarer å innfri kundenes forventninger til digitale løsninger. Så, om vi tror det er ille i dag, kan det bli langt verre dersom ikke vi i bransjen skaper tillit blant utviklerne ved å forstå deres hverdag og hva de ønsker. Vekstkonsulenter med spisskompetanse innen IT er helt avgjørende i det nye digitale skiftet, og vil bidra til både mer fornøyde utviklere. Og ikke minst bedrifter.