Kjønnsstereotyper i politikken
Fordommene om den myke kvinnen og den følelseskalde mannen lever i beste velgående i sesongavslutningen i min danske favoritt tv-serie Borgen. Men det gjør de også i virkeligheten.
Må velge
Siste episode (som jeg ikke skal røpe for mye om, da jeg har sett det på dansk TV, som ligger en sesong foran NRK) tar tak i spennende og aktuelle temaer. Personlig ble jeg spesielt opptatt av diskusjonen om kvinner og politikk – for spørsmålet serien reiser er hvorvidt kvinner kan fungere som toppolitiker og balansere hjem og barn på samme tid.
Vi kan alle være enige om at det er hyggelig når politikere fremstår som menneskelige. Velgerne beroliges av tanken på at deres folkevalgte sliter med de samme problemstillingene som dem selv og at de vet hva det krever å få en familie til å fungere i hverdagen. Ikke desto mindre er det dessverre fortsatt slik at kvinner blir behandlet annerledes enn menn når det handler om balansen mellom arbeidsliv og familieliv.
Vi forventer at mannlige politikere er mer følelseskalde. Hvis de har familie forventes det at kvinnen støtter sin mann ved å ta det overordnede ansvaret for hjemmet. Det samme gjelder ikke kvinnelige politikere. Her lever fordommene om kjønnsrollene i beste velgående.
Her er en smakebit på noen av de meste kjente fordommene, som også brukes i serien Borgen:
Fordom 1: Kvinner er i utgangspunktet myke men må være tøffe for å kunne hevde seg i politikken
Kvinner er ikke skapt til politikk, så Borgens hovedperson og statsminister Birgitte Nyborg, som er av den feminine og følsomme typen, må belæres (av menn) om hvordan politikk foregår og hvordan man skal oppføre seg. En politiker sitter ved bordenden, er kynisk, skiller følelser og politikk og slår igjennom ved å være tøff, forteller hennes gamle mentor Bent Sejrø.
Fordom 2: Kvinner som har politisk suksess har l… seg til makten. Femme fatale
Fordom 3: Menn i politikken er gamle, maktbegjærlige, egenrådige og mannsjåvinistiske
Fordom 4: Eldre mannlige politikere med skjegg er hyggelige og kloke
Den maktbegjærlige fordommens motstykke har skjegg, er til å stole på og har et arsenal av kloke ord og betraktninger om politikk. I Borgen er dette mentoren Sejrø, som selv synes som en uuttømmelig kilde av fordommer. Han er alltid god for en livsklok analyse og et menneskelig råd.
Fordom 5: Venstreorienterte kvinner er lite attraktive, klare til strid og voldelige
Fordom 6: De konservative er snobbede
Fordom 7: Dansk Folkepartis (i Norge: Fremskrittspartiets) medlemmer er uestetiske, rasistiske, lavkulturelle, tykke og vil aldri kjøre elbil
Fordom 8: Politiske medierådgivere er kyniske, veltalene og moralsk forkrøplede
Fordom 9: Man kommer inn i politikk av ideologiske grunner men ender som en maskin
Fordom 10: Viktige politiske avtaler blir inngått under greske søyler i tåke
Fordom 11: Suksessrike foretningsfolk har politisk makt, respekterer hardballers og elsker sitt land
Fordom 12: Nyhetsredaktører storrøyker, raper og er koleriske
Fordom 13: Tabloidredaktører er iskalde og skyr ingen midler
Fordom 14: Journalister har et eget gen for å finne historier på bare fornemmelsen
Fordom 15: 68-erne er fordrukne og elsker kunst og poesi
Fordom 16: Akademikere er arrogante, elitære og ser ned på mannen på gata
Fordom 17: Grønlendere, samer og urfolk er et stolt og åndelig naturfolk
Fordom 18: Personlige trenere er dumme, men pene
Fordom 19: Man skal aldri legge hindringer i veien for en manns karriere. Som statsminister arbeider man tilsynelatende en del, og det kan være noe vanskelig å akseptere.
Fordom 20: Kvinner som har en karriere, er dårlige mødre
Kvinner som ikke tar vare på familien sin har ingen følelser. Nyborg er blitt en ufølsom, politisk maskin, som snakker til familien som om de var politikere, og hun kan ikke håndtere barnas problemer. Hun ender med å kjefte på dem og bli irritert. Og skolepsykologen må forklare henne, at hun kanskje har glemt å være en glad og god mamma. Hun har ikke tid til julepresanger, hun snakker alltid i mobiltelefon, hjemmet seiler sin egen sjø og mannen sklir fra henne. Å være mamma og gjøre karriere er ikke den beste kombinasjon. Gudskjelov er det kun de kvinnelige politikernes barn som betaler prisen …
Hvis en kvinnelig politiker har familie er det naturlig at hun samtidig er primus motor i hjemmet. Vi ser det ofte i intervjuer. Ingen spør en mannlig politiker om det ikke er tøft å ha en familie ved siden av jobben som toppolitiker. Men det er et spørsmål, de fleste kvinnelige politikere ofte får. Senest på hele forsiden av den danske avis BT, med overskriften: “Barna som betaler prisen!”
Fordom 21: Parforholdet blir ødelagt av karrieren
Fordom 22: Barna blir ofrene i karrierejaget
Det er gøy å bli underholdt av disse fordommene i Borgen fordi man kan velge å skru av tv-en. Men det er ikke fullt så underholdene når vi tar dem med oss ut i det virkelige liv uten fjernkontroll.
Oppgjør med fordommene
Naturligvis kan en kvinnelig politiker mestre en topp-post og samtidig være familiemenneske. Punktum. Det sentrale er hvorvidt vedkommende utfører sin jobb ordentlig. Konklusjonen av tv-serien ’Borgen’ er at det ikke er kjønn som avgjør hvem som er best. Og det er jo en gave til vår aller første kvinnelige danske statsminister og for alle.
Jeg innrømmer det, jeg fikk frysninger, da Birgitte Nyborg stod klar og rank på talerstolen og listet opp de fire første kvinner som ble valgt inn på Folketinget i Danmark i 1918: Helga Larsen (S), Elna Munch (RV), Karen Ankersted (K) og Mathilde Mallilng Hauschultz (K). Og alle kvinnene på tinget - uavhengig av parti nikket anerkjennende.
Jeg jubler også, og ekstra meget, fordi jeg hadde fryktet en hjem-til-kjøttgrytene-avslutning, nemlig at Birgitte Nyborg hadde latt den så berømte kvinnelige dårlige samvittigheten seire og hadde trukket seg fra statsministerposten.
Men hun gjorde ikke det. Tvert imot var det en rank og selvsikker kvinne, vi kunne se på talerstolen i sluttscenen – helt i tråd med det hennes datter Laura sa på godt dansk: ’Det er lortet, man bli’r sterk a’!