Verstingen Adecco
Direktøren for Adecco Helse, Bård Kristiansen, fikk i går sparken. Det skjer etter at Oslo kommune har fratatt Adecco ansvaret for driften av to sykehjem med umiddelbar virkning. Det samme kommer Oppegård kommune til å gjøre. Det er mulig Adecco ikke har svin på skogen ved sykehjemmet på Askøy. I Klæbu har de i alle fall brutt arbeidsmiljøloven. I realiteten har Addeco Helse på vel en uke klappet sammen som et korthus.
Kristiansen innrømmer at han over lang tid har kjent til forholdene.
– Dette har ikke vært aktivt styrt fra Kristiansens side. De ansatte ved sykehjemmene har byttet vakter seg imellom. Praksisen ble aldri stanset og har derfor sakte, men sikkert fått etablere seg, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco Norge til NTB.
Ansatte byttet
Med en slik uttalelse er det grunn til å stille spørsmål ved om Øwre-Johnsen vil være i stand til å rydde opp. Han frikjenner i praksis Kristiansen. Problemet er at de ansatte har byttet vakter seg imellom. Underforstått: De ansatte har fått gjøre som de vil. Kristiansen har bare latt det skje.
Så pass tullete bør ikke en konsernsjef for et selskap i krise snakke.
I Aftenposten tirsdag skrev Øwre-Johnsen at de «dessverre måtte erkjenne at noen har jobbet mer enn loven tillater. Dette rydder vi nå opp i. Vi vil påpeke at dette ikke har gitt noen økonomiske fordeler for Adecco».
Dette er også tullprat. Selvsagt har Adecco fordeler av at ansatte jobber både 60-, 70- og 80-timers uke uten overtidsbetaling. De ansatte kan også ha fordeler av det. Det er alltid ansatte som er interessert i å jobbe mest mulig i perioder. Det er også ansatte som er i fyr og flamme over at de får lov til å overnatte i bomberommet på sykehjemmet. Men heller ikke det er lov.
Adecco har tjent millioner på å lure seg unna de forpliktelser de ifølge avtaler med Oslo kommune har påtatt seg. Det er lønnsomt å blåse i arbeidsmiljøloven og tariffbestemmelser. Det er derfor lønnsomheten i Adecco er så god som den har vært.
I fjor høst rullet mediene opp forsøk fra Adeccos side på å lure seg unna sine forpliktelser i forhold til asfaltarbeidere. I går skrev en Adecco-vikar i Dagbladet om at Adecco-ledelsen hele tiden forsøker å lure seg unna å betale ansatte det de har krav på.
Sosial dumping
Adecco er i ferd med å bli et symbol på sosial dumping og unnaluring når det gjelder arbeidstakeres rettigheter. Omdømmeskadene ved at Dagsrevyen og andre medier dag etter dag kommer med nye avsløringer er formidable. Nå starter også debatten om førstedivisjonsserien kan kalles «Adeccoligaen». Adecco symboliserer det store deler av folket vil ta avstand fra.
Fagbevegelsen har fått blod på tann. Medlemmer oppfordres til å sende inn dokumentasjon på at lover og bestemmelser ikke overholdes. Adecco er blitt skurken som skal tas, symbolet på hva som skal bekjempes. Det går også ut paroler om at det offentlige ikke skal bruke vikarer fra «utnytterselskapet» Adecco.
Politikerne har også koblet seg på. De rødgrønne vil bruke Adecco som et bevis på hvor galt det blir når offentlige omsorgsoppgaver skal settes ut på anbud. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm kan sine saker. Hun gir i dag beskjed om at kommuner som ikke utfører sine kontrolloppgaver skikkelig, kan bli straffet. Det er en beskjed til alle landets kommuner om å raske på med å ta en ekstra runde for å forvisse seg om at lover og bestemmelser følges til punkt og prikke.
De rødgrønne kan gni seg i hendene. De kommer til å få ei lang liste med eksempler på at konkurranseutsetting fører til brudd på lover og tariffavtaler og at de ansatte systematisk kommer dårligere ut enn de gjør der det offentlige har driftsansvaret.
Adecco har gitt de rødgrønne en god valgkampsak. Politikere og fagforeninger vil ikke at det skal bli stille rundt Adecco. Konsernsjef Anders Øwre-Johnsen må belage seg på tunge stunder og tøffe dager. Hverken han eller Kristiansen har vært på høyde med situasjonen. De burde leid inn 10 gråtekoner, innkalt til pressekonferanse, lagt seg padde flate og bedt kommuner og samarbeidspartnere om unnskyldning.
Erna Solberg stråler som en sol om dagen. Alt går hennes vei for tiden. Hun åpnet valgkampen i 2009 på Ammerudlundens sykehjem. Adeccohjemmet ble trukket fram som et mønstereksempel på konkurranseutsetting som virket. Så feil kunne hun ta. Hun holder seg på god avstand fra Adecco når hun nå skal selge inn sitt budskap om «mennesker, ikke milliarder». I Adecco Helse som hun har hyllet, er de tydeligvis mer opptatt av milliardene enn menneskene.
Det er imidlertid Høyres politikk å hevde at konkurranseutsetting gir økt kvalitet. Finansbyrå for Høyre i Oslo, Kristin Vilje, skriver et innlegg om det i Dagens Næringsliv i dag. Hun bruker det som har skjedd ved Ammerudlunden som et eksempel på at systemet virker. De har fått sparken fordi de ikke har fulgt arbeidsmiljølovens bestemmelser.
Dette er retorikk på avveie. Adecco kan ikke være bevis på noe annet enn at konkurranseutsetting i disse tilfellene ikke gir den kvalitet kommunen forventer.