Tredobbel hodepine for Jens
I LO sliper de nå våpnene før vårens lønnsforhandlinger. Når det gjelder AFP, har LO valgt en usedvanlig uforsonlig «tøff i trynet»-strategi. AFP skal være som i dag. De vil ikke ha noe av at AFP i praksis skal svekkes som følge av den arbeidslinjen regjeringen snakker om. Jens Stoltenberg og Bjarne Haakon Hansen får bøye kne, som de gjorde i sykelønnsstriden. Nå skal Roar Flåthen vise at det ikke bare er Gerd-Liv Valla som kan. Han kan også få regjeringen til å snu.
Det blir sentrale forhandlinger i år.
- Hvis vi ikke lykkes, kan det bli storstreik, sier Flåthen til NTB.
Dette er sabelrasling etter godt gammelt mønster.
Finn Bergesen jr., sjef i NHO, slår fast at dagens AFP-ordning gjør det mer lønnsomt å pensjonere seg som 62-åring enn å arbeide fram til pensjonsalder. Og han gjør oppmerksom på at AFP handler om politikk. I år ser det ikke ut til at blir NHO som blir hovedmotstander. Det blir LO mot regjeringen.
Dersom regjeringen kryper til korset, er basisen for det pensjonsforliket som Stortinget har vedtatt, borte. Da vil Stoltenberg få høre fra de borgerlige at han er i lomma på LO. Stoltenberg vil nok helst si klart ifra at det Stortinget har vedtatt, får LO forholde seg til. Men han kvier seg nok som en hund for å ta en ny åpen kamp med LO. Derfor blir det jobbet febrilsk for å finne et kompromiss som LO kan godta og som ikke river bort grunnen under pensjonsforliket.
Fra kommunene rundt om kommer det meldinger om at det blir kutt både innen omsorg og undervisning dette året. Kommunene fikk utvilsomt mer å rutte med etter at de rødgrønne kom til makten. Nå spiser økt rente og økte lønns- og pensjonskostnader opp de økte bevilgningene. Og det ligger an til å bli et dyrt lønnsoppgjør i år. Helt sikkert dyrere enn det de vedtatte budsjettene forutsetter.
Dagfinn Høybråten, leder for KrF, har fått inn rapporter fra 400 lokalpolitiker som forteller at ni av ti kommuner må kutte i budsjettene i år
- Det er manglende samsvar mellom det regjeringen forteller velgerne om alle milliardene den har skaffet til veie, og den virkelighet som nå oppleves i kommunene, sier Høybråten til Aftenposten.
Klassekampen skrev lørdag at sykehusaksjonister truer med å gå til valgkamp for å kaste den rødgrønne regjeringen dersom løftet om å forsvare lokalsykehusene blir brutt. Olav Gunnar Ballo (SV) mener det er nødvendig å rydde opp i lokalsykehusstrukturen for å få kontroll med kostnadene i helsesektoren. Det er jevngodt med å banne i kirken. Ingen våger å ta opp hansken han har kastet. Helseminister Sylvia Brustad uttaler seg om lokalsykehus hele tiden, men ingen forstår hva hun egentlig mener.
Sykehusaksjonistene landet rundt har laget et nettverk som er klar til å rykke ut. Asgeir Drugli ved sykehusaksjonen Notodden mener Brustad skyver ansvaret for sykehusproblemene over på helseforetakene og lokalsykehusene, og at sykehusene blir pålagt helt urimelige innsparinger.
Saken har utvilsomt en enorm politisk sprengkraft.
Vi fikk et varsel om at situasjonen tilspisser seg da styret for Blefjell sykehus nylig vedtok et budsjett der de trosset innsparingskravene fra Helse Sør-Øst.
Det meldes også om økende uro blant leger ved de store sykehusene. De mener tilbudet til pasientene blir betydelig svekket med de rammene som nå er vedtatt.
Det kan bli et nytt år der sykehusene går med en milliard eller to i underskudd, selv om Brustad etter sedvane har sagt at budsjettene skal holdes. Enkelt og greit fordi hun og regjeringen ikke våger å ta den politiske belastningen og få skuffede velgergrupper imot seg.