Solskjærs pengesug
Ingen i Norge har gjort suksess innen fotballen slik som Ole Gunnar Solskjær. Han ble stjernespiller for Manchester United og ustyrtelig populær. Det var bare godt å si om Solskjær fra alle hold. Han var best på banen og best som forbilde. I 2007 måtte 37-åringen gi seg som aktiv spiller på grunn av en kneskade. Da ville Alex Ferguson ha han som trener for reservelaget.
I går ble han presentert som Moldes nye trener fram til 2014. Han blir møtt med skyhøye forventninger. Om Solskjær vil lykkes som trener, er det ingen som vet. Det er ikke slik at man nødvendigvis blir en god trenger fordi man er bedre enn del fleste andre til å spille fotball. Dagbladet bringer i dag en oversikt som viser at av 28 fotballspillere som har prøvd seg som trener, er det bare 12 som har gjort det bra.
Ubeskrevet som trener
Med tanke på å oppnå resultater som trener, er Solskjær et ubeskrevet blad. At han har gjort det bra som trener for Manchesters reservelag, har ikke så stor relevans i forhold til oppgaven han nå tar fatt på. Molde er i dag et middels godt lag i eliteserien. Det forventes at Solskjær sørger for at Molde kjemper i toppen. Helst skal han slå Rosenborg.
Med Solskjær blir Molde satt skikkelig på dagsorden både blant sponsorer og det idrettsinteresserte publikum. Det betyr ikke at Molde vinner de fotballkampene de spiller. De trenger flere gode spillere. For å få kjøpt de som trengs, må de ha mer penger, altså flere sponsorer.
Første oppgave for Solskjær er å være selger. Det var han i går. Solskjær sier han er kommet til Molde for å bli en vinner. Full jubel. Rene Obama-stemningen. «Jeg kommer med noe nytt til denne byen. Jeg kommer med seier». Selvsagt sa han det ikke slik. Det bare virket slik. Det er et før og etter for Molde med Solskjær i fotballstøvler på den gressmatta Moldes andre store sønn, Kjell Inge Røkke, har finansiert. Det varer ikke lenge før Kjell Magne Bondevik, som også er ihuga Molde-fan, gir sitt bidrag for å skru opp stemningen. Det er nå det må gjøres, før serien er i gang. Da kan det jo være Molde taper. Ingen må sitte på sidelinjen og ville se det an. Fram med lommeboka.
Slutt på dopingen
Det finnes alltid noen rikinger som er klare for å bruke penger på fotball. Det er imidlertid slutt på den tiden at de lurte seg selv til å tro at dette er gode investeringer. Tor Olav Trøim, Ingebrigt Steen Jensen og Tommy Sharif sier til Dagens Næringsliv i dag at det er slutt på den økonomiske dopingen i norsk fotball. Klubbene blir tvunget til å forholde seg til de økonomiske realitetene.
Norges Fotballforbund har nylig lagt fram en oversikt som viser at landets 30 beste klubber har et samlet underskudd på 107 millioner kroner etter første halvår i år. Klubbene må kutte kostnader for 400 millioner kroner om de skal klare å komme i balanse. Det er fare for at flere klubber kan gå konkurs.
Fotballbransjens problem er at de har for høye spiller- og trener-lønninger. Det er rett og slett ikke er marked for at «de ansatte» kan tjene så godt som de gjør. Flere klubber har tatt grep, men det kreves kraftigere opprydning. Både trenere, direktører og spillere må forstå alvoret i situasjonen og innrette seg etter det. Det går ikke an å si som sjefer i næringslivet at en får betalt markedslønn. Poenget er at markedslønningene i fotball må bli lavere.
Ole Gunnar Solskjær får en årslønn på 4,4 millioner kroner. To av dem kommer fra Kjell Inge Røkke, via Aker. I tillegg får han en bonus på en million hvis han slår Rosenborg. Solskjær skal holde foredrag og bidra til en god profilering av Aker, hva nå det kan være.
Mer enn direktørene
Solskjær kommer til å tjene mer enn direktører i Aker med ansvar for tusenvis av ansatte og flere titalls milliarder i omsetning. Det er selvsagt meningsløst å betale Solskjær minimum 4,4 millioner for å trene og drive Molde. Han er ikke verd det. Molde har ikke økonomi til det.
Det er merkelig at Ole Gunnar Solskjær ikke selv ser dette. Han fremstår nå som representant for ukulturen og pengegriskheten som preger fotballen. Han har selv tjent 100 millioner på fotballen. Han trenger da ikke en årslønn på et slikt nivå. Han sender et signal til alle i Molde: Kjemp beinhardt for dine egne interesser, utnytt alle muligheter så godt du kan, vær mest opptatt av hva som er i dine økonomiske interesser, ikke klubbens.
Det kan være en økonomisk vinnerkultur Ole Gunnar Solskjær vil skape. Han kan komme til å bomme stygt. Molde er ikke Manchester United.