Skandale og rykter i Frp
Siv Jensen har valgt en dristig strategi når det gjelder hvordan Frp-ledelsen skal håndtere skandalen knyttet til Trond Birkedal. Hun insisterer på at hun vil behandle saken prinsipielt og nærmeste garanterer at partiets regelverk er fulgt. Hun vil ikke svare på spørsmål om hva hun eller andre i partiledelsen har visst om eller fortatt seg om saken.
Generalsekretær Geir Moe er den som har sagt mest. Men han har ikke sagt stort mer enn at man i Frp har et regelverk som sier at når påstander om straffbare forhold dukker opp, skal ledelsen henvise til politiet. En skal ikke forsøke å tildekke eller bagatellisere det man hører. Han sier Frp på ingen måte har unnskyldt eller bagatellisert det de har hørt om Trond Birkedals adferd på det seksuelle området.
Hege Salomon er bistandsadvokat for en 17-åring som hevder han har hatt sex med Trond Birkedal da han var 15 år, altså under den seksuelle lavalder. I går kveld uttalte Salomon til VG nett at ledelsen i Frp har visst om dette «lenge uten at det har blitt gjort noe for å støtte min klient eller kontakte politiet».
Siv Jensen og Geir Moe holder fast på den samme informasjonsstrategien. De vil ikke si hva de til enhver tid måtte ha hørt om rykter og påstander eller hvordan de har tatt dette opp med Trond Birkedal. Birkedal avviser kategorisk via sin bistandsadvokat at han har foretatt seg noe straffbart i forhold til mindreårige.
Siv Jensen og Geir Moe etterlater et inntrykk av at de har noe å skjule. Det er de klar over. Det virker som om de er villige til å betale denne prisen. Alternativet ville ha vært å gi et presist svar på alt man har hørt om rykter og påstander til enhver tid og hva man har sagt og gjort. Ville man da kommet bedre ut av det? Det er ikke sikkert. For Frp-ledelsen er uansett på defensiven. Det er allerede etablert en oppfatning om at de burde ha gjort mer enn de har gjort.
Når slike saker dukker opp, er det alltid noen som mener at man bør gjøre mer enn oppfordre folk til å gå til politiet. For et par måneder siden anklaget en kvinne via sin bistandsadokat biskop Ole Chr. Kvarme for ikke å ha anmeldt en prest som kvinnen hevdet hadde «tatt henne på brystene». Kvinnen selv ville ikke anmelde forholdet. Da det ble kjent av den katolske biskopen i Trondheim hadde forgrepet seg mot en gutt, ble ledelsen i Den katolske kirke kritisert fordi man ikke hadde anmeldt forholdet selv om mannen som var blitt utsatt for overgrepene, ikke ville anmelde forholdet.
De er sikkert noen som mener Geir Moe burde ha anmeldt Trond Birkedal med en gang han fikk høre ryktene om overgrep. Slike retningslinjer har ikke Frp. Det er neppe mange, om noen, som har denne typen retningslinjer. Det vanlige er at man skal støtte og oppfordre folk som mener seg utsatt for ulovlige handlinger med å gå til politiet.
Siv Jensen nekter å leve opp til pressens krav om at hun må fortelle hva hun har visst, blitt informert eller tipset om av folk innen partiet i denne saken. Hun blir minnet om at hun for 10 år siden snakket usant og forsøkte å dysse ned sex-skandalen rundt Terje Søviknes. Hun er selvsagt opptatt av å gjøre dette til en sak om en enkeltperson og at det ikke har noe med Frp som parti å gjøre.
Man kan selvsagt argumentere med at det virker som om Birkedal kan ha brukt sin posisjon som lederstjerne i Frp og FpU til å skaffe seg innpass hos unge gutter og at det slik sett er et partianliggende. Det er ikke mye vi vet om hva som har skjedd i denne saken. De er ikke grunnlag for å trekke konklusjoner om at det i Frp foregår mer tvilsomt på det seksuelle området enn i andre partiet.
Siv Jensen og Geir Moe får tåle kritikk for at de er mer opptatt av å verne sitt parti fra uheldig oppmerksomhet enn å opplyse saken.