Riktige bedriftsnedleggelser
Før valget for to år siden konkurrerte landets politikere om å være mest imot nedleggelsen av Norske Skogs papirfabrikk i Skien. De rødgrønne brukte nedleggelsen av Union som et eksempel på hva som aldri skulle skje dersom de rødgrønne kom til makten. Tiden er inne for politikerne til å si at de tok regelrett feil når det gjaldt Union. For det første har de fleste av de rundt 400 ansatte fått seg nye jobber. Behovet for kvalifisert arbeidskraft er fortsatt stort i Grenlandsområdet. Utviklingen innen papirindustrien har vist at Jan Oksum som ble sparket som administrerende direktør i fjor, hadde rett. Det er overkapasitet i bransjen. Det betyr at det må produseres mindre papir. Da kan en klare seg med færre fabrikker. De ansattes representanter og politikerne fremstilt Norske Skog som en rå kapitalist som bare var opptatt av å tjene penger og ikke brydde seg om de ansatte. De banket i bordet med historiske tall som viste at Union gikk i pluss. Rødgrønne politikere kvitterte med at de ville endre loven slik at det ble forbudt å legge ned ulønnsomme bedrifter. De rødgrønne kom fort til sans og samling og droppet ideen om forbud mot bedriftsnedleggelser. Det ble også snakket mye om at næringsministeren i en rødgrønn regjering skulle utstyret med nytt verktøy som han kunne bruke for å hindre nedleggelser av bedrifter. Sannheten er at Dag Terje Andersen ikke har klart å skaffe seg en eneste verktøy som han kan bruke dersom det kan bli aktuelt å nedlegge eller innskrenke driften ved noen av Norske Skogs bedrifter.
Konsernet Norske Skog hadde et underskudd på 3,5 milliarder kroner i 2006. Lønnsomheten i 2007 er heller ikke tilfredsstillende. Aksjekursen har falt med mer enn femti prosent i år. Overskudd før skatt i 2. kvartal var på 173 millioner. Det er en god forbedring, men det er for dårlig for å forrente eierne kapital.
Styret har vedtatt å kutte kostnader med tre milliarder innen 2010. Det betyr at 1000 av de 8000 ansatte ved konsernets 18 fabrikker i 14 land vil miste jobben. Hvor hardt det vil ramme ansatte i Norge, er ikke godt å si. Det snakkes om at antall ansatte i Norge skal reduseres med 170. De fryktet de ville bli permittert for noen uker siden. Det har ennå ikke skjedd. konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen har uttalt til E24 at han ikke vil utelukke at magasinpapirfabrikken Saugbrugs i Halden kan bli solgt.
Styreleder Kim Wahl og konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen tror ikke man klarer å oppnå god nok lønnsomhet ved å kutte kostnader og forbedre driften. De tror på en restrukturering i bransjen. Det betyr at Norske Skog må finne noen å fusjonere med.
Det var under ledelse av Jan Reinås at Norske Skog kjøpte seg opp til å bli blant verden største papirprodusenter. Det er tvilsomt om man kan kjøre videre på oppkjøpslinjen. Det er selvsagt mulig noen vil kjøpe Norske Skog. Det mest sannsynlige er en fusjon. Det betyr at skogeierforeningene, som i dag eier 13 prosent av aksjene, blir ytterligere utvannet.
I Nord-Amerika har etterspørselen falt hele ti prosent det siste året. I Nordvest-Europa og i Japan faller etterspørselen moderat, mens veksten i Australia har stoppet opp. Fallet i etterspørsel etter papir skyldes at avisenes opplag faller. Den utviklingen regner en med vil fortsette. Det vil ikke kompensere for den økte etterspørselen i mindre utviklete land. Mens inntjeningen er for dårlig, øker kostnadene på grunn av dyrere energi og råvarer.
Det politikerne bør ha lært av Union-saken, er å holde fingrene unna. Ledelsen i Norske Skog kjemper for å sikre en forsvarlig drift i årene fremover. Det er styret og ledelsen som har kompetansen, ikke politikerne. Selvsagt kan de beklage dersom utlendinger får et sterkere grep om Norske Skog og at fabrikker bli lagt ned. Men noen krise er det ikke. Vi trenger arbeidskraft i Norge til bedrifter som skaper lønnsomhet på sikt. Målet kan ikke være å holde på alt slik som det har vært.