Nytt sykehusbråk

Publisert: 15. april 2011 kl 09.46
Oppdatert: 15. april 2011 kl 10.13

Oslo universitetssykehus ligger an til et underskudd på nærmere en milliard i år. På grunn av store omstillingskostnader aksepterer Helse Sør-Øst et underskudd på 400 millioner. Innen to uker skal administrerende direktør Siri Hatlen legge fram en plan for å kutte kostnader med en halv milliard på årets budsjett. Det kan gå mot oppsigelser og en raskere nedlegging av Aker sykehus enn det som var planlagt. Det blir garantert politisk bråk. Oslopolitikerne Michael Tetzschner (H) og Jan Bøhler (Ap) har satt seg selv i høyeste beredskap, klar til å rykke ut mot uakseptable konsekvenser for Oslo-borgere som trenger legehjelp.

Sparekniven må også svinges i Vestre Viken som Helse Sør-Øst har ansvaret for og som Kongsberg sykehus er en del av. Her er det et gryende opprør på gang mot at sykehuset ikke får de ressurser som kreves for å opprettholde full akuttberedskap. Per Olaf Lundteigen (Sp) dundret denne uken løs mot Jens Stoltenberg, som han hevder driver med dobbeltmoral og desinformasjon når det gjelder lokalsykehus. Lundteigen gjør seg klar for krig for Kongsberg sykehus. Men Lundteigen i front vil denne striden bli like hard som striden om fødetilbudet på Vestlandet.

Krise på Kongsberg

Diskusjonen om Kongsberg sykehus handler om funksjonsfordeling, eller som Lundteigen vil kalle det, nedbygging av lokalsykehusene. Denne diskusjonen vil dukke opp på rundt 10 andre steder i landet i de nærmeste årene. Det blir en repetisjon av striden i Sogn. Det som ikke er avklart, er om Liv Signe Navarsete vil klatre like høyt på barrikadene og blåse til kamp. Hun risikerer enda et nederlag i møte med helseteknokratene rundt Jens Stoltenberg.

I Oslo handler det om nedbygging av Aker og flytting av pasienter over til Oslo Universitetssykehus, A-hus og Vestre Viken. På papiret ser dette greit ut. Man overfører pasientene og inntektene med dem. De sykehusene som får nye pasienter, må selvsagt øke sine kostnader. Problemet er imidlertid at alle kostnader ved Aker ikke klar seg fjerne like raskt som pasientene.

Planen er å spare nærmere tre tusen årsverk ved å avvikle driften ved Aker sykehus. Så langt har en redusert med 1000 årsverk. Det går tregere enn forventet å få ansatte til å forflytte seg fra avdelingene i Oslo til sykehus lenger unna som har behov for arbeidskraft.

Oppsigelse

Siri Hatlen kan ikke bare fleske til og si opp 1000 ansatte. Da må hun ha en plan for hvordan de skal behandle like mange pasienter selv om de kutter 1000 ansatte. Og hvor skal de gjøre av pasientene på Aker? Det er ikke flusst med ledige lokaler som en bare kan flytte pasienter, leger og pleiere inn i. Det krever både ombygging og nybygging for at det nye storsykehuset skal kunne fungere slik det er tenkt.

Siri Hatlen har kjørt hardt på at hun trenger 10 milliarder til investeringer for å komme i mål med de planene som er lagt. Hun vil gå i gang med å selge unna bygninger hvor Aker Sykehus holder til. Salgsgevinsten ville gi de inntekter som trengs til nyinvestering. Her satte helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen foten ned. Oslo-politikerne protesterer mot å selge Aker. Resultatet er blitt at Oslo Universitetssykehus ikke kommer videre med den langsiktige planleggingen når det gjelder ombygging, vedlikehold og nybygg.

Det er ikke vanskelig for Siri Hatlen å spare 500 millioner. Spørsmålet er om det er mulig å gjøre det uten at det går ut over pasientene. Helse Sør-Øst forutsetter at det skjer. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vil ikke høre snakk om omstillinger eller budsjettkutt som får negative konsekvenser for pasientene. «Dette vil gå ut over pasientene»-vokabularet finnes ikke i Helsedepartementet. Ikke i helseforetakene heller. Det kan være det finnes hos Siri Hatlen.

Hatlen er modig og rakrygget, en profesjonell leder som ikke lar seg styre av det en helseminister ønsker å høre. Hvis en innsparing på 500 millioner får konsekvenser for pasienttilbudet en periode, vil hun si det.

Uken etter påske skal hun legge fram sitt forslag til hvordan det skal spares 500 millioner. Deretter skal styret akseptere forslaget. Her blir det neppe enstemmighet. Saken vil gå videre til Helse Sør-Øst. Spørsmålet er om de mener konsekvensen av å spare 500 millioner er akseptable.

Det kommer til å gå så pass mye politikk i denne saken at helseministeren må på banen. Hvis Anne-Grete Strøm-Erichsen forsøker å skyve saken fra seg og ned til helseforetaket, vil opposisjonen dundre løs mot en minister som ikke vil ta ansvar. Da har vi det gående. Sykehuspolitikk blir en het sak i årets valgkamp.

I verste fall ender det med at Siri Hatlen takker for seg som sjef for Oslo Universitetssykehus. Hun har fått en oppgave som ser ut til å kunne være en «mission impossible». Eller er det Bente Mikkelsen som sjef for Helse Sør Øst som må ta ansvaret for å ha satt i gang en omstilling som er kommet ut av kontroll? Eller er det helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen som må ta ansvaret? Det vil garantert ikke være Stortinget som tar ansvaret, selv om det er de som har vedtatt budsjettet og i sin tid vedtok å bygge nye, flotte A-hus så pass stort at de kunne ta over pasienter fra Aker.