Kapitalismens utilstrekkelighet
Verdens mektigste innen næringsliv og samfunn har inntatt Davos. Denne gangen virker det som forsamlingen er mer forvirret og uenige enn de har for vane å være. Den verdenskjente finansmannen George Soros flesket like godt til før konferansen var formelt åpnet.
– Tyskland dikterer EU. Og Tysklands kurs for å tvinge frem innsparinger kan ødelegge EU, sa Soros til pressen. Han mener de europeiske ledere har gjort alt galt i håndteringen av gjeldskrisen.
Først ville ikke Tyskland foreta seg noe som helst. Beskjeden var at hvert land måtte ordne opp i egen økonomi. Siden har det kommet en rekke tiltak som har vært for små, og kommet for sent, i følge Soros og minner om at i krisetider er det alltid kreditorene som sitter i førersetet. EU er på defensiven selv om krisen etter nyttår har vært mindre akutt enn den var i desember.
Uvisst i Hellas
Hellas har fått gjennomført en god del av sparepakken som ble vedtatt. Men utviklingen går gale veien. Nå frykter markedet at sparetiltakene ikke vil virke. Hellas vil etter all sannsynlighet trenge enda en lånepakke i mars. Uten lyspunkter i økonomien vegrer lånegivere å øke sin risiko.
Det internasjonale pengefondet (IMF) maser ikke lenger om nye kostnadskutt for å få kontroll med økonomien. I forrige uke advarte både Verdensbanken og IMF mot de omfattende kuttplaner EU-landene vil gjennomføre for å få økonomien underkontroll. I en felles pressemelding bekymrer de to finansinstitusjonene seg for høy arbeidsledighet, lav vekst og sosial uro. Denne uken sa også IMF-leder Christine Lagarde at EU må mer enn doble dagens krisefond for å kunne sikre euroen.
Stadig flere økonomer peker på at en må stimulere etterspørselen for å få fart i økonomien igjen. Det nytter ikke å kutte seg til vekst.
Det var derfor en viss forventning til Angela Merkel som i går holdt åpningstalen i Davos. Men det var den samme platen om igjen. De norske næringslivelederne Jon Fredrik Baksaas og Rune Bjerke sier til Dagens Næringsliv at Merkel innga tillit. De tror hun kan få rett til slutt, men det vil ta tid.
Tyskland bruker sin makt til å presse alle til å følge samme kuttstrategi, en strategi som virker stadig mer omstridt. Det er ikke snakk om at Eu landene skal få midler fra Tyskland for å føre en politikk som kan stimulere etterspørselen.
Tyskland vil ikke
Økonomer og eksperter kan gjerne mene at Tyskland bør legge milliarder på bordet for å redde Hellas, Italia, Spania og Portugal. Men det vil altså Tyskland ikke. Det virker som om de har bestemt seg for å la euroen ryke framfor å garantere for eurolandenes gjeld og trykke penger som vil føre til inflasjon.
Det kan godt være Soros har rett, men ingen kan tvinge et land til å redde økonomien i andre land. Det er tydeligvis ikke det EU betyr. Det kan Angela Merkel for så vidt ha rett i, men det burde ha vært slik når en først har innført en felles valuta.
Det er et paradoks at mens stadig flere advarer mot den kuttstrategien EU satser på, skal EU-landene forplikte seg enda sterke til å følge den.
– Euroen var opprinnelig et symbol på det åpne samfunnet og demokratiet i EU. Tyske ledere forsto at de trengte euroen for å vise omverdenen at de ville binde sitt gjenforente land inn i EU. Nå er det likevel en reell fare for at euroen til syvende og sist undergraver det politiske samarbeidet og de fremskritt som er gjort innad i EU. Euroen kan føre til disintegrasjon, slik summerer Soros opp sine pessimistiske spådommer.
Redning for kapitalismen
I Davos snakker norske næringslivstopper om at dagens kapitalisme ikke fungerer godt nok,
– Jeg er enig i at dagens kapitalisme ikke fungerer godt nok, sier finansmannen Johan H. Andresen til NTB. Grunnleggeren av Davos-møtet, Klaus Schwab, mener kapitalismen i sin nåværende form ikke har en plass i verden rundt oss.
Johan H. Andresen mener det først og fremst er næringslivet selv som må forsøke å fikse det som ikke er bra, mens Jens Ulltveit-Moe tror hovedansvaret ligger hos politikerne.
– De politiske styringssystemene for økonomien er åpenbart gale. For å korrigere katastrofen må man ha politiske systemer som redder kapitalismen fra seg selv, sier Ulltveit-Moe til NTB.
Også Stein Erik Hagen befinner seg i Davos og slutter seg til de som ønsker seg nye kapitalistiske modeller. Hagen er blitt bekymret for den store økningen i lønnsforskjellene i enkelte land. Andresen er enig i at de økende inntektsforskjellene går ut over kapitalismens troverdighet.
Krisen i EU er kapitalismens krise. Det har et stykke på vei EU innsett. Det pågår et iherdig arbeid for å styre finanssektoren langt sterkere. I EU er for tiden politikere og finans bundet sammen i et skjebnespill som ingen aner resultatet av.
I Davos der de mektige samles er parolen tydeligvis ikke mer kapitalisme etter god gammel EU-modell. Både finanskrisen i 2008 og gjeldskrisen som nå herjer, taler sitt tydelige språk: Myndigheter og de som har kapital må samarbeide om nye løsninger for å hindre at kapitalismen gjør ende på seg selv. Dette bør bli tema for NHOs neste årskonferanse.