Jakten på hoder

Publisert: 8. oktober 2007 kl 10.35
Oppdatert: 9. februar 2008 kl 12.30

Fredag sa tillitsvalgte og medlem av Hydros bedriftsforsamling Kjell Kvinge at det var sjefen for norske sokkel i StatoilHydro som burde ha trukket seg. Det var han som var ansvarlig for Libya-kontraktene i Hydro. Andre har ikke vært like tydelige, men det er tydelig at flere ligger i startgropen for å rykke ut med krav om at flere må gå som følge av at det er satt i gang en gransking av Libya-kontraktene.

Professor ved Norges Handelshøyskole, Odd Nordhaug sier til Aftenposten i dag at endatil Eivind Reiten kan komme til å måtte gå.

- Dette er et problem for Hydros omdømme. Dersom granskingen blir langvarig, og dersom støyen rundt selskapet fortsetter, kan et bli en så stor belastning av styret i Hydro vil argumenter for at Reiten bør velge å trekke seg, sier Nordhaug. Han mener sannsynligheten for at Reiten kan bli presset ute er større med de rødgrønne, som mener han har opptrådt lite musikalsk med opsjonene sine.

Professor ved BI, Torger Reve, mener man ikke kan finne fram øksen før fakta er på bordet. Han kritiserer at det hyles om leders avgang fordi om det skjer en budsjettoverskridelse eller noe kritikkverdig. Reve peker på at det er i selskaper der staten er inne på eiersiden hvor det ropes først om hoderulling og at dette er i strid med den langsiktighet staten sier de vil stå for.

Tore Torvund sier til Dagens Næringsliv i dag at han sover godt om natten og at han ikke akter å trekke seg. Konsernsjef Helge Lund gjentar at han har tillit til alle som sitter i konsernledelsen

- Jeg synes ikke det er riktig å agere på spekulasjoner. Jeg velger å forhold meg til de fakta som eventuelt kommer på bordet, sier Lund.

Dette er det eneste etisk forsvarlige standpunkt å innta nå. Slik bør også Odd Nordhaug tale istedenfor å tute med omdømmeulvene. Medlemmer i konsernledelsen i bedrifter som er i mediene interesse, må kunne forvente at de har en sjef som sørger for en ansvarlig personalbehandling. Det er elementært at man skal ha fakta på bordet som viser at man har handlet kritikkverdig, før man får sparken. Kjell Kvinge vet inderlig godt at han som fagforeningsleder ikke vil aksepter at noen får sparken uten at dette er saklig grunn for det. Direktører er ikke omfattet av det samme stillingsvern som andre ansatte, men de skal ikke avsettes fordi noen hyler om det i mediene.

Odd Nordhaug kan selvsagt ha rett i at dersom det nå lages en «kast Reiten-aksjon», kan det være man klarer å få Eivind Reiten ut av Hydro også. Vi tror ikke det vil skje, fordi Jens Stoltenberg ikke ønsker å kappe hodet av en ny profilert næringslivsleder slik det skjedde med Jan Reinås. Hvis granskingen av Libyakontraktene viser at Eivind Reiten ikke har ryddet opp ordentlig, er han ferdig som konsernsjef i Hydra. Da har han ikke levd opp til Hydros eget etiske regelverk, og det er ikke akseptabelt.

Landet omdømmeeksperter står nå og tripper, klare til å legge ut om hvor alvorlig det er for Hydro å ha et dårlig omdømme. Men det er ikke noen katastrofe for et selskap som Hydro at man kommer i et kritisk søkelys en periode. Eivind Reiten regnes fortsatt for en «gullgutt» i aksjemarkedet. Det er viktigere for Hydro hva børsfolket mener enn hva rødgrønne politikere og fagforeningsledere og professorer, syner om i mediene. Som aluminiumsprodusent trues ikke Hydro med aksjoner fra forbrukere slik Tine opplevde. Folk kjører ikke forbi nærmeste HydroTexaco-stasjon for å fylle bensin på Shell fordi Eivind Reiten har fått for mange opsjoner og kanskje ikke har stoppet en utbetaling til en konsulent i Libya i 2001.

Helge Lund og Eivind Reiten trenger ikke bry seg så mye om alt omdømmesnakket her hjemme. De bør besinne seg på å opptre etisk korrekt i sin behandling av ledere og ansatte og påse at det etiske regelverket i dag blir fulgt.

Hvis det viser seg at det er inngått konsulentavtaler som er kritikkverdige, er ikke et ensbetydende med at de ansvarlige må trekke seg fra de stillinger de har i dag. Deres handlinger skal bedømmes ut fra de regler og lover som galt på det tidspunktet handlingen ble begått. Vi fikk nye lover mot korrupsjon i 2002 og Hydro og Statoil har strammet opp sitt etiske regelverk siden den tid. Det er igjen grunn til å minne om at man for 15-20 år siden fikk skattefritak for smøring og bestikkelser. Verden går fremover - og vi har faktisk gjort fremgang fra 2001 og til i dag også.