Høyblokken kan rives
Riksantikvar Jørn Holme omtaler høyblokken i regjeringskvartalet som et av de viktigste byggene i norsk etterkrigshistorie og krever at bygningen fredes. I et innlegg i Aftenposten i dag sammenlikner han høyblokken med Slottet og Stortinget.
– Vårt faglige råd er at regjeringen må frede høyblokken. Det må komme helt nye og avgjørende opplysninger om blokkens tilstand for at jeg skal endre oppfatning. Jeg forventer at regjeringen vil legge stor vekt på vårt faglige råd i saken, sier Holme.
Det er i alle fall ingen ting å si på Riksantikvarens selvtillit. Men de sektorinteressene Holme representerer, kan og skal selvsagt ikke være avgjørende for den konklusjonen regjeringen om kort tid vil trekke.
Jørn Holme velger å rykke ut på eget initiativ fordi han forstår at beslutningsprosessene her kan bli så raske, at han frykter sitt eget ”fredningsalternativ” vil komme på etterskudd. Riksadvokat Holme har betydelig politisk teft. Han vet at hvordan han må opptre for å vinne fram med faglige perspektiver før en sak låser seg. Det er i ferd med å skje. Mediene har flere ganger skrevet at det virker som om Rigmor Aasrud har bestemt seg. Interne kilder i stats- og regjeringssystemet bekrefter dette. Selv er Aaasrud klar på at det ikke er fattet noen beslutning. Saksbehandlingen er ennå ikke avsluttet.
Beslutningsgrunnlag
Det er departementsråd Ingelin Killengreen som har ansvaret for å få fram et tilstrekkelig beslutningsgrunnlag for regjeringen. Det forventes å være klar like før eller like etter årsskiftet.
Ut fra opplysningene Riksantikvaren har fått fra Statsbygg, er høyblokken i en slik stand at den kan gjenoppbygges. Den integrerte kunsten er heller ikke ødelagt.
Hvor mye det vil koste å få satt de aktuelle bygningene i stand, vil vi også få vite da. Dette må da sammenliknes med hva det vil koste å bygge nytt. Skal en bygge nytt, vil en nok kunne føre opp flere tusen kvadratmeter enn i dag, slik at man ikke uten videre kan sammenlikne reparasjon med nybygg. Ved å få flere departementer samlet, vil en også oppnå større effektivitet. I dag går det med mye reisetid mellom departementene.
Ved å samle flere departementer på et sted og i et nytt bygg, vil en også kunne bedre sikkerheten. Videre er det et faktum at Høyblokken ikke tilfredsstiller dagens krav til et moderne kontorbygg med høy sikkerhet.
Rigmor Aasrud sier til Aftenposten at en også vil ta hensyn til ansattes følelser. Det kan ikke tillegges stor vekt. Det vil ta et par år før noen kan flytte inn i de ødelagte bygningene. På den tid og med profesjonell hjelp til de som trenger det, vil nok det la seg gjøre.
Strategisk anledning
Når Rigmor Aasrud har blitt oppfattet slik at hun går for rivning, er det nok ikke et forsøk på å agere som fagperson eller ivrig bygningsmessig synser som ligger bak. Hun setter nok ord på oppfatninger som råder i regjeringsmiljøet. De som ser mest nøkternt og lidenskapsløst på det, vil si at en med 22. juli fikk en strategisk anledning til å gjøre noe som før eller siden må gjøres. Når Jørn Holme kommer trekkene med sitt fredningskrav, blir de enda mer oppsatt på å skjære igjennom og få opp bygninger som tilfredsstiller dagens krav til sikkerhet og effektivitet.
KrFs leder, Knut Arild Hareide, har tatt til orde for å rive høyblokka. De andre partiene på Stortinget vil ikke se seg tjent med å hoppe på Holmes fredningsalternativ. Alt bør kunne ligge til rette for at det blir bred politisk enighet i denne saken.
Hvis de faglige råd hadde gått ut på at Høyblokka bør rives, hadde dette vært en enkel beslutning. Nå ligger det an til at det blir en politisk beslutning der ulike hensyn må veies opp mot hverandre.
Regjeringen vil jobbe raskt. Her vil nok statsminister Jens Stoltenberg vise handlekraft. Dagens løsning med regjeringen og statsadministrasjonen spredd utover byen på midlertidige kontorer, er ingen god løsning. Alt bør ligge til rette for at regjeringen fatter en avgjørelse i løpet av januar måned.
Jørn Holme vant i sin tid kampen for flytte på Lambda slik at en fikk beholde siktlinjene fra Middelalderparken til Akershus festning. Å frede utsikten fra Høyblokka blir nok adskillig vanskeligere.