Hagen, den forfulgte
Det skal et selvbilde betydelig større enn gjennomsnittet til for å føle seg forfulgt av statsministeren og påstå at man blir gjort til en samfunnsfiende. Men slik har Stein Erik Hagen det med følelsene sine. Og han snakker ut i Dagens Næringsliv.
Bakgrunnen er Jens Stoltenbergs uttalelser i forbindelse med budsjettdrøftingene på Thorbjørnrud, der han ifølge VG i går lovet at regjeringen skulle «ta» de rikeste. Når en leser Hagens reaksjoner skulle en tro at regjeringen hadde bestemt seg for å sende en flokk torpedoer mot dem.
Det handler om skatt. Om myndighetene ønsker det aldri så sterkt, så er det ikke så lett å få slått skattekloa i de rike. Det sier flere skatteeksperter til VG i dag. Det er nemlig de rikeste regjeringen vil ramme, ikke alle som har penger i banken eller får et lite utbytte av en aksjepost. Det handler om formuesskatt, skjermingsfradrag og arveavgift. Vi får se hva de rødgrønne kommer ut med etter hvert.
Hagen angriper Stoltenberg for å plukke ut ett enkelt menneske og en gruppe han kaller «rike» og forfølger dem.
- Den typen forfølgelse av enkeltmennesker har vært forsøkt før i verdenshistorien, sier Hagen.
Unnskyld, men når han plasserer seg selv inn i verdenshistorien, må vi få lov å spørre om det er jødeforfølgelsene, den kalde krigen med sin Macartyisme eller forfølgelsen av annerledestenkende i Øst han tenker på.
Det er vel det siste, for han gjentar påstandene fra i vinter om at regjeringen fører en politikk som har et lett østeuropeisk preg.
- Statsminister Stoltenberg mener at mest mulig statlig eierskap gir det beste samfunnet, på samme måte som tidligere Øst-Europa og andre totalitære regimer, sier Hagen.
Som vanlig smører Hagen for tjukt på. Det er ikke stor forskjell på det Frankrikes høyreorienterte Nicolas Sarkozy og Jens Stoltenberg mener om statlig eierskap. Sarkozy er opptatt av at utlendinger ikke får kloa i nøkkelbedrifter. Stoltenberg vil ha kontroll med StatoilHydro, derfor kjøper staten seg opp. I ettertid virker det som lite gjennomtenkt at staten kjøpte seg opp i Aker Kværner. Det har vært en dårlig investering og det spørs om situasjonen ville vært så annerledes om Kjell Inge Røkke hadde solgt selskapet.
For de rødgrønne er Stein Erik Hagen den typen eiere som selger til utledninger når de kan tjene mest på det. Hagen har solgt ut sine Rimi-butikker og Orkla Media. Alt tyder på at han vil bli værende som en langsiktig storaksjonær i Orkla. Det kan jo de rødgrønne si er bra.
Stein Erik Hagen er en aldeles utmerket motstander for Jens Stoltenberg. Han representerer en rikdom og meninger som folk flest ikke identifiserer seg med. Stoltenberg vinner stemmer på å angripe de rike i Stein Erik Hagens skikkelse.
Stein Erik Hagen har i en årrekke stukket hodet så langt fram at han bør forstå at han gjør seg selv til et takknemlig angrepsmål.
- Den ekstreme sosialistiske linjen vi ser nå har gitt oss et overvåkingssamfunn, privat eierskap skal bekjempes og menneskers integritet settes til side, sier Hagen.
Dette er verre enn å skyte spurv med kanoner. Hagen er i ferd med å gå bananas med kanonen sin. Vi må kunne forvente samfunnskritikk på et noe mer reflektert nivå enn en oppsamling av salvelsesfulle påstander ispedd egne følelser av å være forfulgt.
Stein Erik Hagen representerer høyresiden i norsk politikk. Det er vel verd å diskutere statlig eierskap og hvordan de som har kapital skal beskattes. Men når dette sauses sammen med hva Hagen føler, hva hans familie snakker om, hva de betaler i skatt og hva han tenker om hine og hitt kommer det lite ut av det.
Stein Erik Hagen bør trene på å holde egne følelser og privat forhold unna offentligheten og velge en lavere profil. Hvis ikke, vil det han kaller forfølgelse bare tilta fram mot valget.
Men det er ikke sikkert Hagen synes denne forfølgelsen han mener seg utsatt for, er særlig plagsom. Det gir ham jo tilgang til førstesidene i avisene. Der liker Hagen å være.
Så Jens Stoltenberg og Stein Erik Hagen hjelper hverandre, den ene får flere velgere, den andre oppmerksomhet. Begge får de heiarop fra sine egne.