Giskes smarte skatteutspill
I dag lurer nok venstresiden i den rødgrønne leiren på om de hører riktig: Næringsminister Trond Giske (Ap) vil fjerne formuesskatten og erstatte den med eiendomsskatt. Er det noe de rødgrønne har forsvart med nebb og klør, er det formuesskatten. Da Kristin Halvorsen var finansminister, frydet hun seg over å avvise Stein Erik Hagen som nærmest årlig leverer en bitter klagesang over formuesskatten. Det har endt med at han måtte sende datteren med pengebingen til Sveits for å slippe unna.
– Vi kan ikke leve i lengden med at penger investert i bedrifter skattes som formue på en tøffere måte enn penger plassert i eiendomsmasse, sier Giske til Dagens Næringsliv. Han aviser at det blir aktuelt å øke skattene for bedrifter i fremtiden. Han vil heller skjerme næringslivet for mulige skatteøkninger. Istedenfor formuesskatt vil han ha eiendomsskatt.
Venstre siden
Og dette sier altså Trond Giske som venstresiden i Ap har regnet som sin. Trond Giske har lagt stor vekt på dialog med næringslivet den tiden har vært næringsminister. Han har maktet å skape forventninger til hva han kan få til. På eiermøtet for toppledere i næringslivet som han arrangerte tirsdag, sa Jens Ulltveit-Moe at av de seks siste næringsministrene, var Giske den beste. Skulle han nå lykkes med å få avviklet formuesskatten, vil han få en like høy stjerne som næringsminister som han etter hvert fikk som kulturminister.
Det har ligget i kortene at Ap kan komme til å innføre eiendomsskatt. Landets boliger er nå målt opp og gjort klart til å bli et skatteobjekt.
Giske er ikke den eneste i Ap som har sett på formuesskatten som et problem. Ap-veteranen Per Kleppe skrev et innlegg i Dagsavisen denne uken der han tok til orde for å nedsette en skattekommisjon der målet er å avvikle formuesskatten.
Dette er langt fra et soloutspill fra Giske. Han har med seg LO-leder Roar Flåthen som sier til Dagens Næringsliv at tiden er inne for utrede spørsmålet.
– Det må ikke bli slik at vanlige lønnsmottakere ikke har råd til å ha egen leilighet. Men de oppe i Holmenkollen med store eiendommer slipper rasende billig unna. De betaler ikke skatt etter evne, sier Flåthen som synes det er et paradoks at det er mer lønnsomt å investere i eiendom enn i personell og maskiner.
Flåthen har tydeligvis retorikken klar. Det er ikke de med store formuer som skal «flås». Det er de med gedigne boliger. Det er greit å ha noen som skal «flås» når skattesystemet skal legges om.
Redusert skatt
Økonomer har utallige ganger tatt til orde for å innføre eiendomsskatten og heller redusere skatt på arbeid og formue. Det er åpenbart riktig også i forhold til det som har vært tema denne uken: Å få folk til å arbeide mer. Det skal lønne seg å arbeide. Vil en leve i sus og dus i eiendomspalasser, skal det koste.
Giske vil imidlertid ha bred politisk enighet om å droppe formuesskatt og innføre eiendomsskatt. Siv Jensen (Frp) roser Giskes for at han «i motsetning til resten av Arbeiderpartiet tør å tenke annerledes». Høyre-leder Erna Solberg vender tommelen ned.
– Det er ikke aktuelt for Høyre å hive en skatteregning over på vanlige folk, sier Solberg.
NHO har lenge kjempet for å fjerne formuesskatten, og NHO har tidligere foreslått det samme som Giske nå gjør – å bytte formuesskatt med eiendomsskatt.
Nå gjelder det at Høyre ikke ikler seg rollen som bremsekloss. I alle land er det delte meninger om hvor høyt skattenivået skal være og nivået på de offentlige ytelser. Vi vet at Frp og Høyre vil senke skattene. Når det gjelder skatt og pensjon, har vi tradisjon for at politikerne finner fram til kompromisser. Erna Solberg bør ikke sette seg på bakbeina når det gjelder eiendomsskatt. Høyre må da heller kreve at det i så fall må føre til lavere inntektsskatt. Når man først får modellen på plass, kan det gjerne være slik at Ap vil beskatte de som tjener mest, mer enn Høyre og Frp. Ap vil vel også fleske til når det gjelder skatt på boliger på over 200 kvadratmeter og hytter på over 100.
Giske er en taktiker av første klasse. Han opptrer alltid som rev med minst to utganger. Formuesskatten er satt i spill. Det vil ikke skje at regjeringen konkluderer med at alt får bli som det er, siden Høyre ikke er med.
Først skal Trond Giske drive politikk i temmelig fri dressur. Men NHO og LO på laget, har Giske muligheten til å fremstå som handlekraftig og fremtidsrettet.
Det kan være den gamle nestlederen i Høyre, NHO-sjef John G. Bernander, sier til Erna Solberg at tiden er inne for å følge i Trond Giske fotspor.