Domprostsex til besvær

Publisert: 7. desember 2007 kl 09.37
Oppdatert: 17. januar 2008 kl 12.43

Ifølge VG skal ansettelsen av tidligere domprost Per Otto Gullaksen som seniorrådgiver i Kultur- og kirkedepartementet være en sterk medvirkende årsak til at statssekretær Randi Øverland trakk seg for kort tid siden. Gullaksen var en av kandidatene til å bli biskop i Borg der han var domprost. Men han trakk seg da det ble kjent at han hadde et seksuelt forhold til en kvinne. Kvinnen anmeldte ham i januar i år for å ha misbrukt sin sjelesørgerrolle. Politiet henla saken. Gullaksen har offentlig innrømmet at han hadde opptrådt etisk klanderverdig, men har benektet at han har gjort noe straffbart eller forgrepet seg på kvinnen. Det endte med at han trakk seg som domprost.

Gullaksen har tidligere arbeidet i kirkeavdelingen i Departementet. Nå er han ansatt som seniorrådgiver med oppgave å arbeide med ulike spørsmål knyttet til en ny kirkeordning. Han var den best kvalifiserte søkeren.

Trond Giske vil ikke kommentere saken. Han henviser til at dette ikke er en sak for politiske ledelse. Denne typen ansettelser håndteres administrativt. Han fikk tilbud om jobben i september og takket ja.

VG skriver at Randi Øverlands protester skal ha ført til at tiltredelsen er blitt utsatt. Fram til mars har Praktikum ved Det teologiske Fakultet funnet en plass til ham. Men det er departementet som betaler lønnen.

For en uke siden rykket rektorene ved Diakonhjemmet og Menighetsfakultetet ut med kritikk av ansettelsen. De ber om at det blir ryddet opp slik at det gis et tydelig signal om at "enhver trygt kan oppsøke kirkelige medarbeidere for sjelesorg", som de skrev i et innlegg i Vårt Land.

Kirkens ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep har sendt ut en pressemelding der det heter at de er bekymret for at den aktuelle saken kan bidra til å svekke Kirkens tillit i dens bestrebelser på å forebygge og håndtere grenseoverskridende atferd i prestetjenesten. Biskop Solveig Fiske kritiserte ansettelsen på NRK i går.

Dette minner oss om striden rundt Jan Birger Medhaug foran kommunevalget for fire år siden. Han ble da anklaget for seksuelle overgrep. Daværende partileder Valgerd Svarstad Haugland sa hun trodde kvinnen. Det endte med at Medhaug måtte trekke seg. Siden konkluderte påtalemyndigheten med at det ikke hadde skjedd noe straffbart forhold. Kvinnen tok også ut privat søksmål, men tapte saken. Medhaug måtte oppgi sin politiske karriere for beskyldninger som ikke holdt mål.

Gullaksen har tatt konsekvensen av at han har opptrådt i strid med kristen etikk og det man forventer av en prest. Derfor trakk han seg, først som kandidat til bispestillingen, deretter som domprost. Det skjedde for over et år siden.

Han innser nok at hans dager som prest er talte. Men hva skal han gjøre på? Kjøre drosje? Han vil selvsagt jobbe med det han er en av landets beste på, kirkeordninger og den slags. Derfor søkte han en stilling som rådgiver under Ole Herman Fisknes og Trond Giskes kommando. Det stilles ikke spesielle krav til de som skal ansettes i kirkeavdelingen. De skal oppføre seg som statsansatte flest. Det kan til og med tenkes at de som jobber der er av det beste slaget som har en atferd som aldri skaper noen som helst problemer for de oppover i systemet. Det er all mulig grunn til å tro at Per Otto Gullaksen klarer jobben i avdelingen aldeles utmerket. Han har jobbet der tidligere. Så de vet hva de får med han.

Hva er da problemet? Signaleffekten. Selv om han ikke har gjort noe juridisk galt og har sagt opp jobben sin på grunn av at han har hatt sex med en han ikke burde ha sex med, er det ikke nok. Det er ikke nok straff. For, som direktør Frank Grimstad i Kirkens Arbeidsgiverorganisasjon, sier til Vårt Land: I vår rådgivning er vi veldig klare på at arbeidsgiver i slike saker skal unngå å foreta seg noe som kan oppfattes som rehabilitering av arbeidstaker, slik at offeret kjenner seg krenket.

Hva i alle dager er dette for noe? Er det slik å forstå at en kvinnes opplevelser skal legges til grunn som premiss ved en ansettelse? Er det slik å forstå at bestemmelsen om at den som er best kvalifisert for en stilling i staten skal settes til side? Eller er det slik å forstå at kirken mener det skal stilles spesielle krav til de som skal ansettes i Kirkeavdelingen? Eller er det slik at kirken mener at prester som har hatt sex utenfor ekteskapet og såret kvinnen dypt ikke bør få noen fremtredende stilling i samfunnet i det hele tatt? Kunne han ha søkt stillingen som rådmann eller personalsjef i nabokommunene eller ville det også sende signaler som kirken ikke kan godta. Skal det gå et år eller fem år - eller er det kvinnes opplevelse som skal avgjøre det. I Medhaugs tilfelle lå det påståtte overgrepet langt tilbake i tid.

Denne saken handler vitterlig om en medarbeiders rettssikkerhet. Gullaksen har tatt konsekvensen av sitt feilgrep. Han er ansatt i staten som spesialrådgiver. Rektorer, professorer, biskoper, prester og politikere kan ikke begynne å herje med en medarbeider som ikke har søkt en stilling og fått den. De må heller forklare kvinnen det gjelder hva som er gjeldende arbeidsrett her i landet.

Per Otto Gullaksen er en av disse synderne som kirken sier den består av, men som den ikke helt vet hvordan man skal forholde seg til. Det beste kirken da kan gjøre er å forholde seg til det som er gjeldende arbeidsrett i landet.

Gullaksen burde vært på plass i kirkeavdelingen der han er ansatt for lengst. Det er ikke noe god personalpolitikk å gjemme folk unna. At noen nærmest forlanger en gransking av hva som har skjedd, er utidig. Den behandling Per Otto Gullaksen utsettes for nærmer seg et overgrep mot ham som arbeidstaker.