Det går mot rødgrønt brudd

Publisert: 31. januar 2013 kl 09.55
Oppdatert: 31. januar 2013 kl 09.53

For to dager siden ble det klart at Ap hadde presset ledelsen i Sp og SV til ikke å føre valgkamp på at det skal skje endringer i EØS-avtalen. Jens Stoltenberg gjorde det klart at det ikke en gang er aktuelt å diskutere spørsmålet i forhandlingene om en ny regjering dersom de får flertall. Ledelsen i Sp og SV kunne ikke noe annet enn å ta det til etterretning. Men Jens Stoltenberg kan selvsagt ikke styre hva SV og Sp skal mene. Klassekampen har snakket med en rekke av fylkeslederne i SV og Sp. Det ser ut til at omtrent halvparten av dem ikke akter å droppe kravet om endringer i EØS-avtalen. Per Olaf Lundteigen mener det ikke er noen grunn for Sp til åla seg diktere av Jens Stoltenberg. Leder for Senterungdommen, Sandra Borch mener Sp bør vurdere å gå ut av regjeringen dersom Ap krever å få diktere rammene for EØS-debatten. Denne saken er blitt et nytt nederlag for Liv Signe Navarsete. For Audun Lysbakken også, for så vidt, men SV kan nok leve med det, selv om det også her er røster som vil kjøre EØS-saken hardere enn det Jens Stoltenberg legger opp til.

I går kveld kom meldingen om at Ap 16 av medlemmene i Aps programkomité, som ledes av nesteleder Helga Pedersen, vil gi klarsignal for oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen i neste stortingsperiode. Kun leder i AUF, Eskil Pedersen, er av en annen mening. Helga Pedersen understreker overfor NRK at det er en konsekvensutredning det er snakk om. Beslutningen om det skal åpne for boring, vil bli tatt på et seinere tidspunkt. Alle vet imidlertid at konsekvensutredning i praksis leder til at det blir igangsatt leteaktivitet. I alle fall vil det skje i dette tilfellet hvor det alt er hentet inn kunnskap i bøtter og spann om hva oljeleting vil føre til. Kompromisset Ap og SV inngikk for denne perioden går nettopp utpå at kunnskapsinnhentingen skal fortsette. SV fikk ikke gjennomslag for varig vern av disse områdene. Nå er det ikke mer å kompromisse om i denne saken.

Når flertallet i programkomiteen er så massivt, kommer dette til å bli vedtatt på landsmøtet. Vedtak på et landsmøte skal gjennomføres. SVs nestleder, Bård Vegar Solhjell, vil ikke høre på det øret. Han sier til NRKs politisk kvarter at SV har vunnet en viktig seier når det gjelder Lofoten og Vesterålen og at de akter å gjøre alt for at de skal vinne igjen. Hva annet skal han si? Men er det realistisk at et vedtak på Ap landsmøte ikke skal gjennomfører? Ja, det kan bli resultatet. Hvis SV nekter å være med på at det startes en konsekvensutredning for de aktuelle områdene, må Jens Stoltenberg gi seg eller akseptere at det ikke blir en rødgrønn regjering.

SV har alt å vinne på å kjøre denne saken for alt den er verd. SV må vurdere om de kan leve med at Ap tvinger sitt syn igjennom. De vil tape mye troverdighet hvis de aksepterer et nederlag i denne saken. Hvis de kommer til at de ikke vil akseptere at det startes oljeaktivitet i Lofoten, må de finne det rette tidspunkt for å si klart i fra. De trenger litt tid for å sondere terrenget.

Et parti i regjering kan ikke gi mange saker ultimatumstatus. Det kan forsvares i denne saken. Hvis SV velger å stille ultimatum, risikerer de at regjeringen blir oppløst før valget. Hvis de nøyer seg med å si at de skal kjempe for å vinne fram med sitt syn, vil det oppstå tvil om de rødgrønne har et levedyktig regjeringsalternativ.