Den store TV-krigen

Publisert: 25. oktober 2012 kl 09.38
Oppdatert: 25. oktober 2012 kl 12.43

Med TV2 og Telenor-eide Canal Digital har kampen mellom leverandører og distributører, som utspiller seg med tunge slagvåpen i mange bransjer, antatt nye dimensjoner. TV2 er så frustrert at de har startet en kampanje for å få kundene til å si takk og farvel til Canal digital. De planelegger å bruke millioner på sin ”slik kommer du deg ut av Canal Digital og over til noe bedre”-kampanje. TV2 nøyer seg ikke med å spille ”tøff i trynet”. De vil vise at de mener alvor.

Bakgrunnen er regjeringens beslutning om at TV2 fortsatt skulle få konsesjon til å drive en reklamefinansiert allmennkringkaster og at alle distribusjonsselskaper skulle være forpliktet til å tilby TV2s kanaler på lik linje med NRKs kanaler. Men hva skal moroa koste? Det er det de krangler om. Canal Digital finner seg ikke i noe diktat fra Kabeltvistnemda om hva TV2 skal kunne kreve av dem.

Canal Digital vil ikke betale det TV2 forlanger. For en tid tilbake fant Canal Digital på noe de mente var lurt. De ”stokket om på pakkene” i sitt tilbud samtidig som de gjorde det mulig for kundene å velge hvilke kanaler de vil se på. Vi lar detaljene ligge. Poenget er at TV2 hevder at de vil tape stort på denne omleggingen. Det er så ille at de har sagt opp hele avtalen med Canal Digital fra 23. november av. Det er en modig avgjørelse. Canal Digital har om lag en halv million kunder som ikke vil kunne se TV2 nisjekanaler etter 23.november.

Kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy sier til nettstedet E24 at responsen har vært formidabel. De har fått 30 000 henvendelser via SMS og 50 000 har vært inne på ”slik bytter du”-nettsiden.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har større problemer å bakse med i India og Russland og har ikke sagt noe særlig om denne konflikten utad. I går sa han til E24 at har er bekymret og at de virkemidlene TV2 har tatt i bruk ”virker unektelig litt spesielle”. Det var en pen måte å si det på, et tegn på at sjefen sjøl ikke ønsker å bære ved til et bål som brenner mer enn godt nok allerede. Baksaas advarer mot at kundene kan komme til å straffe både TV2 og Canal Digital. Det kan oppfattes som en invitt til å forsøke å løse flokene framfor å trappe opp krigen. Men så legger han til: Det er TV2 som har sagt opp avtalen. Underforstått, det var de som begynte og det er de som har ansvaret. Hvem som vinner svarteperspillet er ikke godt å si.

Det kan neppe være tvil om at dette er en konflikt både TV2 og Canal Digital taper på. Slike konflikter mellom produsent og forhandler utspiller seg på en rekke områder. Forlagene protester heftig mot bokhandlerkjedene som presser fram stadig høyere rabatter. Det hører ingen steds hjemme at forlag tvinges til å la en bokhandler sitte igjen både med 60 og 70 prosent av det boken koster i utsalg. I dagligvarebransjen pågår det stadig både trefninger og større slag mellom leverandører og de store kjedene. Musikkprodusentene klager over at de blir sittende igjen med småpenger for musikk som blir streamet på nett. Innholdsprodusenter på nett blør, mens de som leverer nettverk og distribusjonstjenester har gode dager.

På papiret og i prinsippenes verden er alt som det skal være. Det er en rekke produsenter og distributører på markedet. Her er det fritt fram for konkurranse både på pris og kvalitet. Det som har skjedd de siste tiårene og som fortsatt skjer, er at distributør og forhandlerledet har styrket sin posisjon. De utnytter den maktposisjonen de har skaffet seg ved at det er de som har kundekontakten. Mindre innholdsleverandører og ulike nisjeprodukter kan ikke overleve hvis utviklingen fortsetter. Det er mangfoldet det går ut over når de som har kundetilgangen utbytter sin maktposisjon.

Det er innhold og mangfold vi trenger. Det prisverdig at TV2 tar opp kampen mot Canal Digital. Telenor er en mer dominerende markedsaktør enn TV2. Canal Digital bør ha mer å gi. Nå opptrer Canal Digital og TV2 som hund og katt. De bør snart ha bjeffet og frest ferdig. Løsningen er å sette seg ved forhandlingsbordet igjen.