Mer telling med Høyre
Erna Solberg har lovet at hun skal kutte i det offentlige byråkratiet om hun får sette seg i statsministerstolen. Det vil hun blant annet oppnå ved å slå sammen kommunene og sørge for at staten blander seg mindre inn i det kommunene foretar seg. Dette liker Kommunenes Interesseorganisasjon KS. De mener at «en betydelig reduksjon i statlig detaljstyring, tilsyn og kontroll vil kunne gi økt lokal oppslutning om endringer i kommunestrukturen». Dette er jo som å høre Erna Solberg.
Les også: Mer byråkrati med Erna
Men vil Høyre virkelig ta sjansen på å la kommunene slippe unna tilsyn og kontroll? Et utspill fra nestleder Bent Høie i dag tyder på det motsatte. Han vil ha en nasjonal standard for kvaliteten på sykehjem, sier han til NRK. Han mener kvaliteten i dag varierer for mye. I tillegg vil han pålegge alle sykehjemmene å ha brukerutvalg.
Helseminister Jonas Gahr Støre advarer mot økt byråkrati. Det er nettopp slike forslag som fører til mer tilsyn og rapportering. Staten kan ikke definere en standard uten å sjekke opp at den faktisk følges.
Det må kunne sies å være en god tanke at staten skal bidra til at kvaliteten på eldreomsorgen blir bedre. Men det er slik byråkratiet vokser fram. Det er gode tanker som ligger bak. Høie tror at når staten definerer kvalitet og offentliggjør resultatene, så vil de sykehjemmene som ligger dårlig an skjerpe seg. Det kan også virke demotiverende på de ansatte. De kan for eksempel bruke dårlige tall som bevis på at de har for få ressurser og for lav bemanning.
Å gi en presis beskrivelse av kvaliteten på et sykehjem ved å telle, er heller ikke enkelt. For å få dette til, må en klare å definere omsorg i tellbare størrelser. Det er lettere sagt enn gjort.
Hvis Høyre akter å gjennomføre det Høie foreslår, må de i det minste vedkjenne seg at det ønsker å øke byråkratiet på dette området. Hvor mange millioner det vil koste å innføre «kvalitetstelling» på landets sykehjem, har de ikke beregnet.
Frp har et annet forslag der en finansminister ikke vil orke å tenke på hvor dyrt det blir. De vil at en lege skal kunne utskrive pasienter rett til sykehjemsplass. Deretter kan en legge seg inn på et privat sykehjem og sende regningen til staten. Et slikt system kommer Høyre aldri til å våge seg på.
Når Høie lanserer planen om å definere statlige standarder for sykehjem og offentliggjøre resultatene, forteller det at Høyre i praksis vil slite med å kutte ned på byråkratiet. De vil vegre seg mot å gi slipp på statlig kontroll. Kvaliteten på sykehjem er noe kommunene selv kan ta ansvaret for. På dette området trenger ikke staten holde dem i ørene med tilsyn og rapporter.
Målstyringen er kommet i miskreditt. Sukking og stønning over alle målene og all rapporteringen har vært hørbart i årevis. Kritikken ble forsterket etter 22. juli. Da fikk en bevis for at systemet ikke virker som det skal. Noen snakker nå om resultatstyring istedenfor. Det er nødvendigvis stor forskjell i praksis.
Utfordringen for partiene er å tenke nytt om hvordan politikerne kan styre uten å pøse på med stadig flere mål, mer telling og tettere tilsyn, altså byråkrati slik Høyre nå foreslår når det gjelder sykehjem. Dagsavisen skriver i dag at byråkratiet vokste like sterkt under Bondeviks regjering som under de rødgrønne. Skal Høyre lykkes med å bygge ned byråkratiet, må de slutte å lansere slike planer som Bent Høie har gjort i dag.