Tilsvar til Magne Lerøs leder 20.10.08

Publisert: 21. november 2008 kl 09.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

AFI fikk i oppdrag å gjennomgå arbeidsmiljøet og arbeidsorganiseringen i Kirkens Nødhjelp, og å vurdere om det hadde foregått ulovligheter i arbeidsmiljøet i. I rapporten redegjør vi for Arbeidsmiljølovens formuleringer, Arbeidstilsynets definisjon av mobbing, metoden og kriteriene vi har lagt til grunn i vår vurdering. Vi mener at vi har gjort dette på forsvarlig måte. Det å vurdere er ikke det samme som å foreta en domsavsigelse.

Gjennom denne utredningen har vi også påpekt dilemma som enhver organisasjon konfronteres med i det øyeblikk det oppstår motsetninger internt. AFI anbefaler at virksomheter har en god policy for å forebygge og håndtere motsetninger der medarbeiderne og ledelse samarbeider for å unngå eskalering og uheldige arbeidsmiljøkonsekvenser.

Dette er presiseringer som er framlagt i arbeidsmiljørapporten. Disse munner ut i anbefalinger som ikke har til hensikt å argumentere juridisk.

Den som leser rapporten, som KN selv har offentliggjort på sin hjemmeside, vil se at vi ikke har omtalt noen personer spesifikt, men videreformidlet miljøreaksjoner og anbefalt at en samarbeider for å finne en mer egnet løsning enn den foreliggende.

Det får stå på redaktør Lerøs egen regning at han ikke ser en annen løsning for KNs arbeidsmiljøutfordringer enn å gi en navngitt person sparken. Vi oppgir ingen navn og gir ingen tilsvarende forslag, men påpeker at "slike utfordringer vil alltid være et dilemma i forhold til Arbeidsmiljølovens regler med hensyn til forholdet mellom individ og kollegafellesskap, men det er arbeidsgivers ansvar å finne en løsning". Vi er overbevist om at KN vil håndtere dette dilemmaet på en arbeidsrettslig forsvarlig måte.

Saken fortsetter under annonsen