Tilsvar 2 - SQ, EQ og IQ

Publisert: 11. september 2009 kl 14.46
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

EQ og SQ har ikke sitt utspring fra coachingindustrien, men faktisk fra psykologiske kretser.

Daniel Goleman, som er særlig kjent for sin bok «Emotional Intelligence» (EQ), er en internasjonalt kjent psykolog.

Danah Zohar som er internasjonalt kjent for litteratur om «Spiritual Intelligence» (SQ) , har sin bakgrunn fra vitenskap, filosofi og psykologi. Hennes medforfatter Ian Marshall er psykiater.

Rolf Lindgren sier at han ikke forstår hva Danah Zohar skriver om, og det er helt naturlig for enhver som velger å oppleve verden gjennom et IQ perspektiv. Det er imidertid en drøy påstand å si at hun selv ikke forstår hva hun skriver om.

Det er forøvrig helt korrekt at det foreligger begrenset vitenskap rundt både EQ og SQ - noe som ikke er uvanlig når nye tanker og ideer fremsettes.

Blir det ikke litt selvmotsigende å antyde at SQ og EQ ikke har validitet - fordi det ifølge Lindgren ikke er vitenskap - når han i neste øyeblikk innrømmer at IQ tester heller ikke er sikre?

Når det har vært en økende interesse for SQ og EQ, så er det en grunn til det.

Saken fortsetter under annonsen

Daniel Goleman har solgt mange millioner eksemplarer av som bok «Emotional Intelligence», og Danah Zohar er en etterspurt foredragholder for større og anerkjente bedrifter og universiteter i utlandet.

De senere årene har også coaching hatt en nærmest eksplosjonartet vekst - tiltross for at det foreligger begrenset forskning på området.

Kan årsaken til dette ha sammenheng med at tradisjonelle lederverktøy basert på IQ - tenkning ikke har ønsket effekt? Kan det være at kunder opplever at coaching som inkluderer EQ og SQ nettopp har ønsket effekt?

SQ er ikke vanskelig å forstå, men krever åpenhet og ydmykhet i forhold til at alt ikke kan forklares gjennom vår logiske sans og vitenskapsrapporter.

Forøvrig har SQ svært mye å gjøre med finanskrisen. Det er en vesentlig forskjell på å foreta valg som i utgangspunktet kun tjener den enkeltes interesser, kontra valg som også ivaretar andre i et større og mer helhetlig perspektiv.