Snusk i apotekbransjen?

Publisert: 30. mai 2007 kl 10.04
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

Det er kanskje noe naivt av en erfaren pressemann som Lerø, som ellers har utmerket seg ved flere anledninger ved å utvise en viss kritisk distanse til medienes fremferd og logikk. Han burde vel kanskje sette seg noe bedre inn i temaene han kommenterer?

Hvorfor reagerer NMD på adv. Grimstads opptreden?

I november 2003 ble alle legemiddelgrossistene og apotekkjedene anmeldt til Økokrim av Statens Legemiddelverk ( SLV ) for angivelig å ha rapportert feil og for høye priser i den da gjeldende Indeksprisreguleringsmodellen for generiske legemidler. Hensikten skulle angivelig ha vært å kreve Staten for for høye refusjoner.

I begynnelsen av januar 2004 orienterte Økokrim SLV at de ikke ville prioritere anmeldelsen. Beløpene vi ble beskyldt for å ha bedratt var såpass store at det ville vært helt naturlig at Økokrim ville gått dypt inn i saken, dersom anmeldelsen hadde rot i virkeligheten. Beskyldningen og anmeldelsen fra SLV skyldes etter min mening at de ikke forholdt seg til Helsedepartementets instrukser for hvordan indeksprisrapporteringen skulle skje i oppstartsåret. Likeledes er den kommersielle kompetansen i SLV meget mangelfull. Dette er betenkelig i et marked som gjennom den nye Apotekloven inviterte inn forretningsmessige aktører i et sterkt offentlig regulert marked. NMD har solid dokumentasjon for å hevde at SLVs anmeldelse var grunnløs og uberettiget.

Siden vinteren 2004 har vi i NMD ikke hørt noe mer om indeksprissystemet, som ble erstattet av en annen enklere og mer besparende modell for Staten fra 2005. Oppegående stortingspolitikere sørget heldigvis for at den komplekse indeksprismodellen raskt ble byttet ut.

I mars i år startet Aftenposten en artikkelserie om hvordan vi under Indeksprismodellen skulle ha bedratt Staten for store beløp. Etter Aftenpostens oppslag innleverte SLV en ny hemmelig anmeldelse til Økokrim i 2005 uten at sistnevnte organ reagerte. SLV overleverte så saken til NAV som engasjerte adv. Grimstad. Han skal da ha laget en rapport som angivelig skal dokumentere hvordan vi har opprettet fiktive tjenesteavtaler med leverandørene for å lure Staten for penger. NAV anmeldte oss for tredje gang til Økokrim i 2006 basert på Grimstads rapport.

Hvorfor dukker saken igjen opp i mars? NMD har ikke vært kjent med de hemmelige anmeldelsene. Det må være nærliggende å tro at enten NAV, SLV eller adv. Grimstad er skuffet over at Økokrim ikke prioriterer saken, og lekker den til Aftenposten for å få publisitet.

Vi i NMD har fullt lovlige avtaler med mange leverandører om kompetanseutvikling og salg av markedsdata. Det dreier seg om meget små beløp årlig. Hvordan adv. Grimstad og NAV kan finne NMDs leverandøravtaler ulovlige er uforståelig for oss og våre advokater. Grunnlaget for anmeldelsen basert på mediaomtalen av Grimstads rapport er uberettiget.

Det er helt naturlig at vi i NMD reagerer mot Grimstad når vi er anmeldt for forhold som er uforståelige. Det må være legitimt å reagere når vi kan dokumentere at beskyldningene er uberettiget. Adv. Grimstad og/eller NAV bruker i denne saken media på en måte hvor vi ikke får noen mulighet til å forsvare oss. Vi føler oss utsatt for en Kafka- prosess uten anledning til å dokumentere at anmeldelsen er uberettiget. Vi ønsker derfor en etterforskning fra Økokrim hjertelig velkommen.

Markedsstøtte - lovlig og nødvendig

NMD har helt vanlige avtaler med leverandører lik det andre detaljbransjer opererer med. Ingen av disse avtalene har vært eller er i strid med lover og forskrifter. Opplæring og kompetanseutvikling er spesielt påkrevet i vår bransje for å kunne veilede pasienter og forbrukere om riktig legemiddelbruk. Støtte til denne typen aktivitet er naturlig og nødvendig. Hvordan SLV, NAV og adv. Grimstad kan finne NMDs leverandøravtaler ulovlige er merkverdig. Det må bero på manglende kommersiell og markedsmessig kompetanse.

Apotekbransjen har høy tillit

Redaktøren skriver videre at "Apotekbransjen har hatt ord på seg for å være en snuskete bransje" Hvor har han dette fra? I følge Norsk kundebarometer og flere andre undersøkelser om folks tillit, kommer apotekbransjen meget godt ut sammenlignet med andre bransjer - rundt 80% tillit og rundt 90% lojalitet. Hvis Lerøen tenker på legemiddelbransjen, kan vi oppklare med å påpeke at forholdet mellom apotekbransjen og legemiddelbransjen er som mellom for eksempel Rema 1000 og Orkla innen daglivarer. Den ene en handelsbedrift, den andre en produsent.

Saken fortsetter under annonsen

Det nye trinnprissystemet - staten sparer for nesten 1 milliard

Indeksprisreguleringen var mislykket, og Stortinget besluttet et nytt system fra 2005 trinnprismodellen. Fasiten så langt viser at dette systemet har medført at staten i løpet av 2005, 2006 og 2007 vil spare over 900 millioner kroner! Det er historisk mye. Det er fakta. For øvrig viser internasjonal statistikk at prisene på reseptpliktige legemidler er blant de laveste i Europa. Prisene på patenterte legemidler som utgjør 80% av markedet, er markant lavere enn i Sverige og Danmark.

En invitasjon

Vi oppfatter Ukeavisen Ledelse som opptatt av å formidle kunnskap om næringslivet og hvordan det kan forbedres. Hvis Redaktør Lerøen er interessert i kunnskap om hvordan apotekbransjen fungerer og har fungert historisk, er han og gjerne en journalist fra hans redaksjon, hermed invitert til oss for en gjennomgang med fri adgang til å stille alle kritiske spørsmål.

Les Magne Lerøs leder her.