Oppsigelse og identitetskrise

Publisert: 17. mars 2009 kl 14.57
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Av Steinar Gjengaar

Vi er helt avhengige av å ha omgang med andre mennesker, få anerkjennelse, bli sett og hørt. Hvis ikke dette grunnleggende behov er på plass kan vi bli syke og gå til grunne.

Vår identitet er nært knyttet opp til tilhørighet det vil si sammenhenger vi opplever oss som en større del av. Det kan være åndelige og eller menneskelige relasjoner (Gud, familie, fedreland, religiøse samfunn, organisasjon, supporterklubb, forening, interessegruppe, arbeidssted etc.) Ensidig tilhørighet til kun en sammenheng kan imidlertid være veldig uheldig, spesielt hvis denne tilhørighet opphører.

Sekt

Mange forbinder sekterisme med ekstreme religiøse sammenhenger. 27. Oktober 2008 sto det å lese i Aftenposten på første side: «Sektsbrudd verre enn skilsmisse». Det var omtale av en kvinne som hadde forlatt Smiths venner. Kvinnen følte seg ikke som et individ, men som et sektmedlem da hun ble kastet ut. Hun måtte bygge opp identiteten på nytt. Hennes liv ble preget av frykt, isolasjon og depresjoner.

Kan sekterisme også oppstå i forhold til en arbeidsplass? Kan mennesker som er oppsagt og som er tvunget ut fra arbeidsplassen mot sin vilje oppleve identitetskrise slik som denne kvinnen? Ordet sekt kan bety fellesskap, brorskap, forening, parti, organisasjon m.m. Fritt oversatt kan ordet sekt bety et tett og nært fellesskap hvor de involverte føler og opplever stor tilhørighet til andre likesinnede mennesker.

Gift med jobben

Saken fortsetter under annonsen

Kanskje er det for sterkt å bruke ordet «sekterisme» i forhold til en arbeidsplass. Faktum er imidlertid at mange mennesker er «gift» med jobben og har kanskje vært på samme arbeidsplass i mange år. Her er arbeidsoppgaver, karrièremuligheter, venner og nære relasjoner og alt som gir livet mening. All tid utenom jobb går med til å samle krefter til neste arbeidsdag. Alle tanker og atferd dreier seg om arbeid og arbeidsplassen. Alt og alle som ikke tilhører denne arenaen er uvesentlig. Et liv uten denne tilhørigheten kan oppleves meningsløs. Hvis denne tilhørigheten skulle bli borte, vil selve fundamentet i tilværelsen forsvinne og en identitetskrise oppstår. Hvor mye betyr jobben for deg? Hvor har du din tilhørighet?

For tiden opplever vi et turbulent og usikkert arbeidsmarked med store omstillinger. Mange mennesker mister jobbene sine eller føler seg utsatt og urolig. Oppsigelse vil sjelden oppleves som positivt for den som rammes og mange tar en oppsigelse svært tungt. Mennesker med en «sekterisk» tilhørighet til arbeidsplassen er spesielt utsatt og kan oppleve en alvorlig identitetskrise.

Ulike nivå

Ifølge Robert Dilts har mennesket 6 logiske nivåer. Hvert logisk nivå har til hensikt å samordne, organisere og sette retningen for underliggende nivåer. Hvis det skjer en endring på et høyere nivå vil dette ha betydning for nivåene under. Nivåene er fra øverst til nederst som følger: 6. Tilhørighet/større del av, 5. Identitet, 4. Verdier og overbevisninger, 3. Evner, ferdigheter, personlige egenskaper 2. Atferd og 1. Omgivelser, miljø.

Identitetskrise vil få alvorlige konsekvenser for alle underliggende nivåer. Mennesker i identitetskrise (nivå 5) vil sette spørsmål til sine verdier, overbevisninger og tro (nivå 4).

Når mennesker ikke vet hva de står for og hva de tror på, vil det igjen smitte over til hvordan de opplever sine egne evner og ferdigheter/mestring (nivå 3). Tidligere meritter og suksesshistorier blir fort «glemt» og en følelse av udugelighet blir overveldende. De klarer ikke å se sine sterke sider, kun de svake. Fokus blir pessimistisk og atferd (nivå 2) tilsvarende negativ.

Hvem er jeg?

Saken fortsetter under annonsen

I omstillingsprosesser trenger medarbeiderne både hjelp til å finne sin identitet gjennom å bevisstgjøre de underliggende logiske nivåer i tillegg til praktisk veiledning i forhold til å finne annet arbeid og nye omgivelser. Hva motiverer meg på en arbeidsplass? Hva er mine evner og ferdigheter, sterke og svake sider? Hva er mine personlige egenskaper? Hva er mine verdier og overbevisninger? Hva står jeg for? Hvem er jeg? Og så videre.

Gjennom en systematisk og bevisstgjørende prosess kan mennesker bli kjent med seg selv. Det er et tankekors at vi vet mye mer om bilen vår, enn oss selv. Tenk deg at du skulle selge deg selv på finn.no. Hva ville stå i annonsen? Hvor interessant er en bilannonse blant 50.000 andre annonser med eneste tekst: «Bil selges kr. 100.000?»

Det er positivt at vi føler tilhørighet til arbeidsplassen. Denne tilhørigheten er viktig for å kunne føle eierskap, ansvar og motivasjon i arbeidet. Imidlertid må ikke alle eggene legges i en kurv. Vi må være bevisste på at vi har en identitet med tilhørighet også på andre arenaer. Jo tryggere vi er på oss selv og hvem vi er, jo mer motstandsdyktig er vi for negativ informasjon fra våre omgivelser og miljø.

Steinar Gjengaar er coach, rådgiver og kursholder i Coachsupport og Din Utvikling