Misvisende om folkeretten og Irak

Publisert: 28. mars 2008 kl 09.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

I Aftenpostens artikkel fremholdes at Rettsavdelingen mente at Sikkerhetsrådets resolusjon 1441 av 8. november 2002 ga et godt folkerettslig grunnlag for invasjon. Det savner rot i virkeligheten.

Det vises også til at det forelå et angivelig første utkast til folkerettslige vurderinger, og at innholdet ble endret etter at Statsministerens kontor hadde forlangt et nytt utkast. Det er også uriktig.

I artikkelen hevdes at Rettsavdelingen lojalt valgte å oppfylle politiske ønsker, som munnet ut i en mellomløsning som innebar en politisk tolkning av folkeretten. Dette er også uriktig.

I et notat av 17. mars 2003 konkluderte Rettsavdelingen at uten en ny resolusjon var det ikke grunnlag for å tale om et FN-mandat for militære operasjoner. Samtidig ble det vist til at Irak likevel utsatte seg for meget alvorlige konsekvenser ved fortsatt vesentlig mislighold av resolusjon 1441. Dette notatet er vedlagt åpent brev av 21. mars 2003 til de parlamentariske ledere på Stortinget, som Aftenposten også siterer fra.

Rettsavdelingen fikk spørsmål om notatet ga grunnlag for uttrykkelig å kunne slå fast at det ikke forelå et klart folkerettslig grunnlag for maktanvendelse. Dette ble besvart bekreftende, og utdypende forklaring ble gitt i et kort tilleggsnotat 20.mars. Dette er også vedlagt det åpne brevet til de parlamentariske ledere, som har vært offentlig tilgjengelig i fem år.

På ingen tidspunkt fant det sted forsøk på å endre eller påvirke de juridiske vurderingene. På ingen tidspunkt ble noe utkast til notat trukket eller endret.

Kontakten med den politiske ledelse i Utenriksdepartementet og på Statsministerens kontor var hele tiden preget av grunnleggende respekt for embetsverkets integritet. De vurderinger som ble gitt fra Rettsavdelingens side gjenspeilet et konsekvent krav om en klar forankring i folkeretten gjennom fornyede signaler fra Sikkerhetsrådet dersom Norge skulle delta i eller støtte en militær intervensjon mot Irak.

Saken fortsetter under annonsen

Som påpekt i Aftenpostens artikkel, er det fra embetsverkets side ikke riktig å kommentere opplysninger i artikkelen, ut over å vise til at Rettsavdelingens råd alltid gis på grunnlag av faglige vurderinger, og for øvrig referere til nevnte dokumenter. Ovennevnte korreksjoner har likevel vært nødvendige, i lys av de alvorlige og uriktige påstandene.

Rolf Einar Fife er ekspedisjonssjef i Utenriksdepartementet (UD)