Legeforeningen støtter behovet for flere fastleger!

Publisert: 24. februar 2009 kl 09.28
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

At vi har tenkt å sette oss på bakbeina, som Lerø skriver, er faktisk helt feil. Dokumentasjon for dette finnes på Legeforeningens nettsider, i en rekke intervju og innlegg i media særlig den seinere tid og i flere rapporter Legeforeningen har laget - bl.a. en større utredning om utdanning i 2007 som ligger på våre nettsider. Vi samarbeider med ministerens samhandlingsprosjekt om hvordan vi skal få flere fastleger.

Økningen i antall fastleger de seinere årene har vært for liten. En viktig årsak til dette er at kommunene ikke har søkt om å få flere fastlegehjemler - dermed er det ikke noen "stillinger" i kommunene for leger å søke på.

Det er ikke lett å skjønne argumentasjonen til Lerø. Den ser ut til å bygge på minst tre misforståelser.

- Spesialister er ikke det samme som sykehusleger. De fleste fastleger er faktisk også spesialister - i allmennmedisin. Allmennmedisin har vært en godkjent spesialitet siden 1986. Det Lerø kaller "vanlige leger" er oftest spesialister - i allmennmedisin. Det finnes også andre spesialister i primærhelsetjenesten - i samfunnsmedisin og arbeidsmedisin.

- Det er Legeforeningen som legger til rette organisering, innhold og kvalitet også av spesialistutdanningen i allmennmedisin, samfunnsmedisin og arbeidsmedisin. Det er ikke slik at vi utdanner bare sykehus-spesialistene. Det er med andre ord ingen forskjell på Legeforeningens engasjement i utdanning av spesialister på sykehus og i primærhelsetjenesten.

- Det er myndighetene som bestemmer hvilke spesialiteter vi skal ha, hva som skal kreves for å bli spesialist og hvor det skal være mulig å utdanne seg. Legeforeningen gir kun faglige råd. Det eneste vi har myndighet til å avgjøre i dag, på delegasjon fra Helsedirektoratet, er å godkjenne den enkelte spesialist - enten det er i allmennmedisin eller i en sykehusspesialitet. Avgjørelsen kan ankes til myndighetene. Det er denne delegasjonen ministeren nå vil ta bort. Legeforeningen vil diskutere dette med ministeren. Det viktigste for oss er å opprettholde god kvalitet på utdanningen av nye spesialister.

Legeforeningen har i mange år arbeidet for å få flere leger til sykehjemmene. De sykeste eldre er på sykehjem og trenger god helsetjeneste - både fra leger og annet helsepersonell. Vi har i flere år jobbet for at det skal være en nasjonal norm for antall leger på sykehjem. Legeforeningen jobber nå med å få et eget kompetanseområde i alders- og sykehjemsmedisin. Det vil styrke muligheten for å gi det økende antall eldre den gode helsetjenesten de trenger og fortjener.

Saken fortsetter under annonsen

En fastlege i dag har i gjennomsnitt snaut 1200 pasienter på sin liste. Bare 3-4 % av fastlegene har mer enn 1800 pasienter på listen. Da fastlegeordningen ble innført sa legene seg villige til å sette et høyt max tak, 2500, på antall pasienter på listen. Det aksepterte vi for å være sikre på at alle i Norge skulle kunne få en fastlege. Men etter innføringen, har økningen av antall fastlegehjemler vært alt for lav. Det er viktig også å huske at det er pasienten som velger lege og ikke omvendt.

Legeforeningen vil i samarbeid med myndigheter, annet helsepersonell og brukerne arbeide for en best mulig helsetjeneste.