husby.jpg
Sinte, unge menn tar igjen – nå sist i Stockholm.

«Sinte unge tar igjen!»

Publisert: 22. mai 2013 kl 09.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

De velger seg bort fra videregående skole fordi de ikke vil gå den veien. Vi sier: «Vi tar dem på alvor og respekterer deres valg!» Vi setter inn store ressurser på å ta dem på alvor fordi vi vet at frafallet fra videregående skole koster det norske samfunnet 5 milliarder kroner i året (ifølge Gudmund Hernes i rapporten «Fra gråstein til gull!»). Hvem er gråstein og hvem er gull?

Hva vil det så si å ta ungdommen på alvor? Tar vi dem på alvor hvis vi får dem til å si ja til det de nettopp har sagt nei til? Handler det om å få alle tilbake til den skolen de har valgt seg bort fra? Hvem er det som tar hvem på alvor?

Er det slik at ungdommene venter på en mulighet for å kunne ta igjen? Er det slik at det må brennes noen biler, knuses noen vinduer, kastes noen flere brostein og ytes mer vold mot politi og medborgere for å i det hele tatt bli hørt?

Det har skjedd i Frankrike, Spania, Hellas og nå skjer det i Sverige. Sinte unge menn tar igjen!

Vi må nå forstå og handle mot den urettferdigheten våre ungdommer blir utsatt for!

Det er på tide å ta ungdommen på alvor, stille krav til dem og lytte til deres drømmer og ønsker. Vi må legge til rette for at de skal kunne oppnå sine drømmer ved å bruke sine egne ressurser – til sitt eget og samfunnets beste! Av erfaring vet vi at dette skaper nye bedrifter, nytt samfunnsengasjement og dyktige samfunnsbyggere. Hva er det vi er så redde for?

Men vi har fortsatt grunn til å være bekymret, og grunnen er enkel: Det er fordi vi ikke tar ungdommen på alvor!

Saken fortsetter under annonsen

Ungdommen har all grunn til å være forbannet. La oss handle før de med rette tar igjen! Problemet er at når ungdommen tar igjen, så gjør de det på gatas språk. Fordi de ikke har lært seg å bruke demokratiske virkemidler. Og fordi samfunnet ikke har sett og forstått dem.

Vi forstår ikke ungdommens virkemidler, men vi tar det som en selvfølge at de skal forstå oss og ta oss på alvor.

Godt valg, godtfolk!

Eddi Eidsvåg, pøbelideolog