Ufullstendig om profesjonell rekruttering

Publisert: 30. januar 2008 kl 09.32
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.31

Det er prisverdig av Gaarder å ta opp denne tematikken og problematikken, da mange bedrifter og ikke minst ledere har svært mye å gå på når det gjelder både den organisatoriske og personlige gjennomføringsevnen.

Problemet er likevel at Gaarder gjennom det han skriver rett og slett forsterker det som i mine øyne er hovedproblemet når det gjelder gjennomføringer av det han og mange andre kaller en «profesjonell rekrutteringsprosess», nemlig at den er ferdig når kandidaten takker ja og kontrakten er skrevet. Ikke ett ord om den videre prosessen.

Nå er ikke Gaarder alene om å tro at en profesjonell rekrutteringsprosess avsluttes ved å ha fått plukket ut den berømte «rette kandidaten». Leser vi noen av de mest kjente rekrutteringsbøkene, så stiller de nærmest i samme kategori som Gaarder. Dog nevner noen av dem riktignok at det er viktig å følge opp den nyrekrutterte og ha en form for introduksjonsprogram. Det interessante er at dette beskrives ifra et lite avsnitt og opp til "hele" to sider - i bøker på mellom 150 og 300 sider! Noe som på en god måte belyser årsakene til at dette er oversett og dermed undervurdert av dem som driver med og er ansvarlig for såkalt rekruttering, nemlig at dette i det store og hele ikke er beskrevet og tematisert. Derfor har de ansvarlige rett og slett ikke kompetanse på området.

Førsteamanuensis Cathrine Filstad ved BI har tatt en doktorgrad omkring nyansattes arbeidsbetingelser og -vilkår. Hun sier hun er svært overrasket over hvor lite det er forsket på dette med nyansatte og sosialiseringsprosesser. Hun er også etter hvert blitt, på samme måte som meg, overrasket over hvor lite opptatt bedrifter og ledere faktisk er av å gjøre sine nyansatte tryggere og mer effektiv i denne prosessen og de faser den innebærer.

Jeg skal ikke trøtte dere med nye runder om hodeløse hodejegere, om å gå fra introduksjonsprogrammer til integrasjonssystemer, om det å gå ifra headhunting til hearthunting og om hvor dårlig de nye lederne og deres arbeidsgivere er til å håndtere de mange lederskifter som daglig foregår i Norge. Det har jeg skrevet side opp og side ned omkring i mange år. Det som virkelig er begynt å interessere meg, er hvorfor dette fortsatt forblir et stort og sort hull i forvaltningen og foredlingen av humankapitalen.

Så inntil headhuntere, rekrutterere, ledere og HR- og opplæringsansvarlige begynner å interessere seg for denne problematikken, og begynner å etterspørre kompetanse og støtte, så vil heller ingen tilby slik kompetanseheving og støtte. Og så lenge ingen etterspør forskningsrapporter og fagbøker, så vil heller ingen forske på eller skrive bøker om dette særdeles virksomhetskritiske aspektet.

Derfor vil dessverre mange nyansatte medarbeidere og ledere fortsatt måtte lide under at de som har ansvaret for dem ikke tar det ansvaret. Rett og slett fordi de ikke har noe å ta dette ansvaret med.

Saken fortsetter under annonsen

Så kjære Gaarder og alle andre som er opptatt av rekruttering: en profesjonell rekrutteringsprosess handler om å holde ut langs hele verdikjeden. Der det dreier seg om å tiltrekke, velge ut, integrere, forvalte og foredle, samt fase ut medarbeidere og ledere. Dersom dette blir en sammenhengende prosess, vil vi ikke bare snakke om en profesjonell rekrutteringsprosess, men også om en helhetlig og troverdig rekrutteringsprosess.

Frode