Teamarbeid - en dårlig idé

Publisert: 6. august 2009 kl 09.47
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.31

Dansken Brian Due har skrevet doktograd om ideutvikling i team. Han har sett på forskjellige metoder - Osborns brainstorming og lignende teknikker samlet kjent som Group Problem Solving, TRIZ, de Bonos tenkehatter og Belbins typer, og han har kommet fram til at selv om de kan være geniale i noen sammenhenger, er teamarbeid ofte ikke den beste måten å få nye ideer på. Gruppedynamikken ødelegger.

Dette er ikke akkurat ukjent stoff. Irving Janis ble berømt på sine popularisering av fenomenet groupthink. Groupthink finner, litt foreknklet, sted når det er det å være enige er viktigere enn å ha rett. Det skjer slett ikke alltid - når ingen i gruppa, og særlig ikke lederen i gruppa, har investert særlig mye i den ene eller den andre vinklingen er risikoen liten. Groupthink finner sted når det ikke er noen kultur for å lufte uenigheter (man skyr krangler og får konflikter i stedet), når det er viktig å være på lag med sjefen eller med den sterkeste gruppa i teamet, etc.

Dette er jo interessant. Det er alltid kjekt å vite mer om hvordan nye ideer formes. Litt tristere er det at media straks misforsto budskapet. Teknisk Ukeblad vil, såvidt jeg kan forstå, ha det til at det Due fant, var at det å jobbe i team rent generelt kveler nye ideer. Men det er ikke dette Due har jobbet med. Det han har jobbet med, er hva som skjer i de timene som er satt av til å generere nye ideer. Så jeg hadde tenkt å skrive litt om hvordan ting går galt i teamarbeid og hvordan man kan hindre det, med utgangspunkt i hva Due har skrevet. Men det kan jeg jo ikke. For det var ikke det han skrev om. I det hele tatt er det en god regel ikke å lese journalisters referater av forskning, for de får det så å si aldri til.

Den forskningen jeg kjenner sier (og her er Due og jeg helt på linje) at stille brainstorming er mye mer effektiv enn muntlig brainstorming. Det er mye mer effektivt å skrive ideene på lapper som samles inn av en fasilitator enn å si dem høyt. Brainstorming foregår også etter regler - det er en veldig strukturert prosess, og bør ledes av en fasilitator som kan reglene og har erfaring med det. For all del, gjerne sjefen, men sjefen bør ha gått på kurs og lært det. Det gjelder andre teknikker også.

Brian Due har selv skrevet litt om hva han har funnet, på http://www.kommunikationsforum.dk/brian-due/blog/faa-faerre-fede-fiduser. Det er interessant og lærerikt, selv om mye av det er kjent fra før, og det handler altså om ideeutvikling som sådan, ikke om teamjobbing. Men neste gang tenkte jeg jeg skulle skrive litt om fallgruber ved teamarbeid, for det er jo tydelig at Due har truffet en nerve, selv om det ikke var den han siktet på.

Saken fortsetter under annonsen