Seniorer på tilbud?

Publisert: 25. april 2008 kl 10.34
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.31

Men stadig flere av oss jobber i bedrifter som kan defineres som kompetanseintensive, og så langt har det vært lite fokus på hvordan vi vil påvirkes av endringene.

Pensjonsreformen og AFP-oppgjøret innvarsler en politisk dreining. Fra å være en ytelse som skal kompensere for bortfall av inntekt, blir alderspensjon i fremtiden en rettighet som utløses ved en gitt alder.

Alderspensjonen vil ikke lenger bli avkortet dersom man fortsetter å jobbe. For kommende generasjoner vil det bety at vi kan jobbe så mye vi vil, og i tillegg heve pensjon. En hyggelig tanke for de fleste.

Men kan vi se andre konsekvenser enn bedre økonomi for pensjonister og arbeidstagere over 62 år? Jeg tror endringene i pensjonssystemet vil forsterke trender vi allerede ser.

Mange seniorer er villige til å jobbe for mindre lønn rett og slett fordi behovet ikke er så stort som tidligere. Hus og hytte er ofte nedbetalt og barna har flyttet hjemmefra. Konkurransen fra arbeidsvillige seniorer uten store lønnskrav kan føre til at lønnsutviklingen flater ut tidligere i karrieren enn i dag.

Til gjengjeld ønsker eldre arbeidstakere mer ferie og mer fritid sammen med barnebarn og venner enn sine yngre kolleger. Vi kan komme til å få færre eldre ledere, for de fleste er nok enig i at deltidsdirektører en dårlig løsning.

Seniorene trenger ikke lenger velge mellom lønn og pensjon. Flere over 67 år vil trolig velge å stå i jobb når de samtidig kan motta pensjon uten avkorting. Dette kan medføre flere oppsigelsessaker, siden arbeidsmiljøloven i dag har det samme oppsigelsesvern for 67-åringer som velger å fortsette å jobbe.

Saken fortsetter under annonsen

For en bedriftsleder kan dette se ut som et drømmescenario: høy kompetanse til lav pris, med ferie som eneste motytelse.

BAW