138423060_livsi.jpg

Regjeringen er en snegle

Publisert: 16. oktober 2009 kl 14.39
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.31

Tenk deg følgende situasjon: Du sitter på toget, i bilkø eller kanskje i godstolen foran TV-en og tenker på de enorme miljøutfordringene Norge og verden står overfor i årene som kommer. Kina og India kommer til å spy ut enorme mengder CO2 når middelklassen sakte men sikkert gjør seg mer gjeldende, giganten USA kvier seg for å skrive under forpliktende utslippsavtaler, den mektige og globale oljeindustrien toer sine hender og forsøker å argumentere for at oljesand er miljøvennlig, den tradisjonelle industrien gjør alt for å opprettholde status quo.

Dette høres ut som en god oppskrift på at verden går til et brennende varmt sted - på første klasse - så en naturlig reaksjon kunne kanskje vært, hva gjør vi nå?

Tenk deg altså at du sitter på toget, i bilkø eller kanskje i godstolen hjemme, og plutselig får en strålende ide! Gründeren i deg våkner, du har kommet opp med noe som er like enkelt som det er genialt, og som kan gi et lite bidrag til å løse noen av de globale miljøproblemene verden står overfor i tiden framover. Følelsen av å ha vunnet i Lotto slår inn - dette må være strålende, både for din egen økonomi, og for verden for øvrig.

Det er bare ett stort problem. Du har vært så uheldig å bosette deg i et land som har en innovasjonstakt på linje med Estland, Tsjekkia og Kypros, i følge en helt ny undersøkelse gjort av Eurostat. I følge denne undersøkelsen kommer vi svakt ut på parametrene innovasjon og entreprenørskap, samt immaterielle rettigheter som opphavsrett til åndsverk og designrettigheter. Vi ligger også under EU-snittet når det gjelder å overføre nyskapende ideer til nye produkter. Sjansen for at du får brukt din geniale ide er med andre ord heller lav. Dette har sin meget naturlige forklaring, nemlig at Regjeringen er en snegle når det kommer til å jobbe for norsk entreprenørskap.

Viljen til å støtte mennesker som tenker nytt er lav - manglende støtteordninger, svake rammebetingelser og drepende byråkrati kan ta motet fra de aller fleste. Den rødgrønne regjeringen ser heller ikke ut til å ha noen spesielle interesser i å prioritere gründerne i årene som kommer. For SV og SP er dette en ikke-sak. AP er et bunnsolid industriparti med tette bånd til LO, en koalisjon som er mye mer interessert i å holde kunstig liv i dagens industriarbeidsplasser, enn å tenke hvordan fremtidens industriarbeidsplasser vil se ut.

LO har stor makt over AP og resten av regjeringen, og med kampsaker som henger igjen fra den industrielle revolusjonens gullalder er ikke akkurat forholdene for å tenke nyskaping og gründerskap ideelle. Den kortsiktige politiske gevinsten ved å opprettholde det gamle, er helt åpenbart større enn å ta risikoen ved å tenke nytt. Problemet er bare at når det gjelder verdens miljøutfordringer, så løper tiden (og forretningsmulighetene!) fra oss. Verden står overfor gigantiske utfordringer i årene som kommer - utfordringer som kommer til å skape et marked for grønne løsninger hvis størrelsen ingen ennå har begrep om. Verden utenfor har forstått dette, bare tenk på den amerikanske industrigiganten General Electrics massive satsing på miljøvennlige løsninger. Forretningsområdet med det kreative navnet "Ecomagination" tjener allerede meget gode penger.

Tro det eller ei, men det finnes en tid da Norge må klare seg uten olje og gassinntektene fra Nordsjøen. Hva skal vi leve av da? Jeg vet man kan spise snegler, også de man er så uheldige å få i hagen og som fortærer alt som forsøker å spire og gro. De er absolutt noen seige fyrer som ikke gir seg med det første - de må bare saltes godt og kokes noen timer først. Bon appetit.

Saken fortsetter under annonsen