138430964_busin.jpg

Økt konsulentbruk et problem?

Publisert: 4. februar 2010 kl 09.20
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.31

Er økt konsulentbruk i staten et problem slik Aftenposten og Norsk Tjenestemannslag fremstiller det i Aftenposten 1. februar? Som representanter fra konsulentselskapene er vi selvfølgelig ikke objektive, men det betyr ikke at vi ikke har en mening. Faktum er at den norske stat ville stoppet dersom konsulentene ikke hadde vært til stede, det er et faktum fagbevegelsen ikke liker, men er like fullt et faktum. Store offentlige virksomheter ville rett og slett ikke fått levert tjenester og systemer som for eksempel sikrer utbetalinger av trygdeytelser og innkreving av skatter.

Anita Solhaug i Norsk Tjenestemannslag har tydeligvis engasjert seg i debatten, og til og med tatt dette opp med Statsministeren. Skal vi forstå henne riktig er økt konsulentbruk det samme som at staten drives etter prinsipper fra privat sektor. Dette er en unyansert og lite treffende kritikk, spesielt når den rettes mot konsulentbransjen. Det er faktisk slik at det er Stortinget og Regjeringen som setter mål og rammer for hvordan offentlig sektor skal styres - heldigvis. Det er det gode konsulenter forholder seg til. Det er ikke opp til oss å sette spørsmålstegn ved om privatisering eller økt konkurranse er bra eller dårlig. For eksempel når Posten gjøres om til et AS, ja så bør den også drives som et AS. Hvor langt man vil gå i å privatisere staten er et ideologisk spørsmål, og det kan hun ta opp med Statsministeren.

Dersom økt konsulentbruk er et problem må kritikken rettes mot de som kjøper konsulentene, altså staten selv. Når det offentlige legger ut et anbud så antar vi at det er et behov som skal dekkes, som de ikke dekker selv - det være seg kompetanse de ikke har eller rett og slett kapasitet i kritiske perioder som ikke lar seg skaffe gjennom ansettelser. Konsulenter utgjør et viktig kunnskapstilfang for en rekke statlige virksomheter, for en av våre oppgaver er blant annet å sette virksomhetene i stand til å utføre jobben selv.

Når konsulentmarkedet øker er det fordi etterspørselen øker, økt etterspørsel er for de fleste et gode - for fagbevegelsen et problem så lenge det ikke dreier seg om tjenester eller produkter som deres egne medlemmer produserer. Når staten bruker flere konsulenter, er det fordi staten selv vurderer at konsulentene har den kompetansen som skal til for at den statlige virksomheten skal få jobben gjort.

Saken fortsetter under annonsen