Nyttårsforsett: Gjør det som trengs for å motivere

Publisert: 5. januar 2010 kl 09.50
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.31

Det finnes dessverre (såvidt jeg vet, i hvert fall) ikke noen «The Secret» som kort og enkelt gir noen lettfattelig og praktisk innføring i hvordan man får medarbeidere mer motivert. Det finnes mange forestillinger der ute som hindrer effektiv motivasjon. Helt nederst gir jeg referanse til ei bok som kommer svært nær.

Jeg kom i tanker om å skrive noe om dette etter en diskusjon på Twitter (Der heter jeg @roffe). Diskusjonen dreide seg om hvordan man får motivert mennesker til å leve sunnere. Det er akseptabelt, såvidt jeg forstår, å innføre begrensninger i folks adgang til å skade seg selv (høyere priser på usunn mat), samt lettere tilgang på helsestudioer. Problemet med disse tiltakene er at de ikke er særlig effektive. Folk røyker og drikker selv om det er dyrt, og helsestudioene har nok av støttemedlemmer (altså folk som betaler en sum i måneden men ikke bruker dem). Det som faktisk er mest effektivt er å belønne folk for å gjøre ting som gir bedre helse. Men det kan man visst ikke, av i hvert fall to årsaker:

1. Dyden skal være sin egen belønning (man skal ikke belønne mennesker for selvfølgeligheter).

2. Helse bør være belønning nok i seg sjøl.

Hvorfor er det så viktig at motviasjon ikke skal virke?

Hvorfor skal man ikke belønne folk for selvfølgeligheter? Eller, sagt på en annen måte: Vil man, eller vil man ikke, gjøre det som trengs for å få folk til å bli sunnere - eller få medarbeiderne til å bli mer effektive? Hvorfor skal det være så om å gjøre at det er lov å bruke en hvilken som helst metode så lenge den ikke virker? Hvorfor skal man belønne alt annet enn det som virker?

Hvorfor skal ikke belønninger administreres effektivt?

Romerne kunne det der med belønning. Når byen var inntatt, fikk soldatene betaling på stedet. Belønning virker dersom den kommer umiddelbart etter den atferden man vil se mer av. Hvis belønningssytemet er designet slik at belønningen utbetales som bonus en gang i året, så kan man gratulere seg selv med at bedriften har et incentivsystem. Hva man ikke kan gratulere seg selv med er at bedrfiten har er et incentivsystem som fungerer.

Saken fortsetter under annonsen

Belønning virker dersom

1. Den kommer umiddelbart etter den atferden som skal styrkes

2. Den kommer i form av noe den som skal belønnes ikke lett får tak i

Når penger ikke virker som belønning, er det fordi den som belønnes foretrekker et eller annet som ikke er like lett å få tak i som penger. Utfordringen lederen har er å finne ut hva det er.

Et tredje poeng er mer subtilt: Det er de riktige tingene som må belønnes. Hvis du belønner noen for å levere flere enheter, vil de kutte hjørner for å få levert flere enheter. Hvis det du er ute etter er at medarbeideren arbeider raskere, kan det være smartere å finne ut hva der er som å hindrer dem i å arbeide så raskt som ønsket, heller enn å belønne dem for å forhaste seg. Hvorfor er ikke dette innlysende?

Jo, for hvis du analyserer arbeidet til medarbeiderne og belønner dem for å gjøre de kjedelige tingene som må til for at ting skal bli mer effektivt, så plasserer du ansvaret for suksess hos deg selv. Belønner du bare for sluttprodukt, plasserer du ansvaret for resultatet hos medarbeideren. Men hvem burde ha dette ansvaret - dvs. hvem er det som har mest å tjene på at medarbeideren arbeider raskere? Det er vel gjerne sjefen, sjelden medarbeideren?

Skal du lese ei bok i år om ledelse, så les den boka som kommer nærmest i å avsløre hemmelighetene til de som faktisk klarer å motivere medarbeiderne. Den heter «Don't Shoot the Dog» og er skrevet av Karen Pryor. Amazon har den. Det finnes en dansk utgave. Har du noen nyttårsforsetter for å år, vil den boka forklare deg hvordan du klarer å opprettholde dem. Et av forsettene kan jo være å klare å motivere medarbeiderne dine bedre i år.

Godt nyttår.

Saken fortsetter under annonsen