138364602_ida.jpg

Norge trenger flere som Jørn Hurum

Publisert: 15. juni 2009 kl 10.13
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.31

For et lite land er dette en stor begivenhet som bør feires av et samlet forskningsmiljø. Hurum har gjennom sin Ida gjort mer for forskningen enn noen har gjort på lenge. Norges har styrket sin status som forskningsland entret og den internasjonale forskningsarena på et nytt område hvor vi tidligere har vært en lilleputt. Det er ikke meningen å undervurdere norsk forskning, men realiteten er at Norge som land er på størrelse med en forstad til Boston - da sier det seg selv at vi ikke kan spille en hovedrolle på alle forskningsfronter.

Jørn Hurums oppdagelse er ekstraordinær, dessverre er ikke reaksjonene fra det øvrige forskningsmiljøet det. Alt for ofte blir norske forskere som trer frem på den offentlige arena kritisert av sine kolleger. Stikke seg frem og vise allmennheten sine resultater er ikke like anerkjent som å publisere sine resultater i en forskningspublikasjon som leses av et meget begrenset publikum. Når en gjennomsnittlig doktoravhandling leses av tre til fem personer er det på høy tid å gjøre noe.

Om det er jantelov eller misunnelse som er roten til kritikken er uinteressant, det interessante er om forskningsmiljøet evner å verdsette de som lever opp til Universitetsloven. Den understreker, i tillegg til forskning og utdanning, universitetenes formidlingsoppgave. Min oppfordring er at vi sammen hyller Jørn Hurum for hans innsats, det vi skal beskylde ham for er å:

  • Bidra til økt rekruttering innen naturvitenskapelige fag
  • Skape interesse i befolkningen for forskning
  • Heve opinionens holdning til forskning generelt og skape aksept for økte overføringer til forskningen i fremtiden
  • Heve Norges status som forskningsmiljø internasjonalt og gi Norge tilgang til nye internasjonale forskningsmiljøer

Vi gratulerer og gleder oss på Jørn Hurums vegne!

Saken fortsetter under annonsen