Når handlekraft blir et mål i seg selv

Publisert: 14. mars 2008 kl 08.27
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.31

Åge Danielsen hadde kompetansen, mens politikerne og byråkratene hadde makten. Det kunne ikke gå bra. Så er det noen nyanser her, men de er ikke så viktige. Det viktige er at saken med Radiumhospitalets tilbygg illustrerer et fenomen vi ser stadig mer av.

Omstillinger i offentlige sektor er mer regelen enn unntaket. Det går ikke alltid så bra. Lederne får skylden, og det hevdes at de ikke er gode nok. Noen ganger stemmer det nok, men langt oftere er sammenhengen en helt annen.

NAV blir angrepet i mediene, og NAV må lytte til kritikken og gjøre tjenestetilbudet bedre overfor brukerne. Men vi må samtidig ta innover oss at Norges største forvaltningsreform innebærer en enorm utfordring for NAVs ansatte og ledere.

Det blir ikke lettere for NAVs ledelse og medarbeidere når stortingspolitikere og statsråder går offentlig ut og kritiserer etaten. Politikerne kan umulig ha tatt innover seg sine egne beslutninger, og de må ha glemt det tidsperspektivet som er lagt til grunn for reformen:

Den nye arbeids- og velferdsetaten, NAV, skal være ferdig implementert i 2010. Politikerne må i all anstendighet la NAV få omstille seg og ikke profitere på billige politiske poenger underveis.

Situasjonen blir ikke bedre når fornyingsminister Heidi Grande-Røys går ut og kritiserer ledere i offentlig sektor på generelt grunnlag. Hennes poenger er ikke bare unyanserte, men også feil.

Hvorfor skal vi høre på politikere som bruker egen magefølelse i sine beslutninger og som slipper unna med det? Når en forsker uttaler seg på tvers av politikernes oppfatninger, krever politikerne tonnevis av forskning. Når politikere uttaler seg, slipper de unna med sine egne fordommer. Likelønns-diskusjonen og mannspanelet er gode eksempler på dette.
Pivotal Resources viste nylig i en undersøkelse i USA at når ledere ikke klarer å gjennomføre planlagte endringer, er det fordi de drukner i endringsprosesser. Fire av ti ledere sjonglerer med hele fem store endringsprosjekter i løpet av ett år. Endringsprosjektene får alle samme høyeste prioritet fra eiere og fra styret. I tillegg kommer oppgaven med virksomhetens daglige drift.

Når politikere klager på sitt eget forvaltningsapparat, så er deres eneste våpen et nytt endringsprosjekt. Spør de ansatte i Forsvaret om hva de synes om det. Eller spør helseforetakene om de trenger en ny helsereform før vi er kommet halvveis i den forrige.

Åge Danielsen ville skape resultater. Det vil ganske sikkert NAV-ledelsen også. Men å skape resultater tar tid og krever et visst armslag. Politikerne er mer opptatt av å vise handlekraft enn av å vise resultater. Det bringer ikke verden fremover.

Hvordan skal ledere i offentlig sektor utøve førsteklasses lederskap når de blir utsatt for annenrangs ledelse fra politikerne?

Saken fortsetter under annonsen