Latterlig gode råd

Publisert: 8. februar 2008 kl 08.36
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.31

Normalt tar jeg det journalister skriver om ledelse og lederskap med en stor klype salt. De fleste av dem skriver nemlig om noe de kan forsvinnende lite om. De er mestre til å kopiere og tar gjerne utgangspunkt i noe som noen mer eller mindre (aner)kjente fagpersoner har sagt, ment eller publisert/skrevet. Så også her.

Overskriften under vignetten "Arbeidsliv" var" Dette forventer sjefen av deg", og nærmest som vanlig hadde altså journalisten sakset ifra et tidsskift. Ingen verken generelle eller personlige kommentarer. Kun ren avskrift. Når jeg leste rådene, så var de av karakteren " Blås i ulikheter. Det går fint an å jobbe sammen med andre selv om du i utgangspunktet ikke liker personen". Videre kunne en lese " Tar du noen sjanser, er det lettere å klatre oppover karrierestigen" og " Gi tilbakemeldinger, si hva du mener - men gjør det på en konstruktiv måte". Og hva med råd til sjefer som " Kommer de (medarbeiderne altså) med dårlige nyheter, må du takle det også" og "Når de målet, så bør de belønnes litt ekstra"!

Toppen, eller rettere sagt bunnen, var for meg når vi fikk rådet om "Vær positiv, selv om det er harde tider". Er det mulig eller…..?

Jeg for min del begynner nå å bli passe lei av å lese om tre, fem eller 12 råd om det ene og det andre. Særlig provosert blir jeg når jeg må lese slike svadaråd, som i mine øyne sier alt og (betyr) ingenting. Tror du virkelig at du klarer å klatre en rimelig vanskelig klatrerute, der du har fått råd av typen" Sørg for å planlegge klatreruten før du starter", "Det er viktig å hvile underveis" og " Husk trepunktsregelen" ?

Jeg er også lei av at vi på død og liv skal gjøre alt så enkelt og lettfattelig når det gjelder ledelse og lederskap. Korte ditt og raske datt. Nå skal fordragene, som gir null effekt, være enda kortere. For dersom de er lengre enn 45 min, så er en redd for at det blir kjedelig og langtekkelig. Folk strømmer likevel av en eller annen grunn fortsatt til kurs og seminarer som kjører svært mange foredragsholdere gjennom nærmest på løpebånd. Foredragsholdere som ikke er samsnakket og ikke holder seg til temaet.

Jeg for min deler lover kun økt bevissthet, og tilbyr videre muligheter for hardt arbeide. For på samme måte som det er knallhardt å bli toppidrettsutøver, så er det knallhardt å både bli og etter hvert være leder. Dersom du kommer med råd til en idrettsutøver ala " Du må trene mer og hardere" og " Det er viktig med restitusjon", så vil de trolig enten le av deg eller spørre om du ikke har noe mer konkret å komme med.

Tilbake til hvorfor jeg ble så provosert. Eller skal jeg heller si sjokkert. Rådene var nemlig hentet ifra Harvard Business Review (HBR). Et blad som jeg innimellom leser. Fordi det har høy faglig profil, og ikke er et blad som lefler med ledelse og lederskap i form av enkle råd og banale utlegninger. Trodde jeg i alle fall. For stemmer det at disse rådene er sakset ifra HBR, og det sier jo journalisten i klartekst at de er, så må det vel "selvsagt" være kun deler av en mye større og mer sammenhengende artikkel. For er det ikke det, så ser jeg definitivt ikke lyst på fremtiden hva angår seriøsitet, dybde og faglig forankring. For selv om ledelse og lederskap er en ytterst konkret og praksisorientert yrkesutøvelse, så er det viktig at vi også kan lese oss opp til en form for høyere og større bevissthet. Og ikke som her, der vi må lese oss ned til et latterlig lavmål i forhold til såkalte gode råd. For dersom nå HBR har valgt å tekkes massene for å øke eller vedlikeholde salgstallene, så er vi alle ille ute. Det er nemlig mer enn nok blader og aviser som kommer med overfladiske og ikke minst latterlige (gode?) råd. Derfor håper jeg at HBR enten er feilsitert eller bare snublet litt denne gangen. Dersom ikke, er de også i ferd må å banalisere og forenkle et særdeles komplisert og altomfattende fagområde og fagfelt. Og det er verken HBR eller vi som er opptatt av ledelse og lederskap tjent med. I alle fall ikke i lengden og garantert ikke i dybden.

Saken fortsetter under annonsen

Ha derfor en dag preget av balanse, faglig seriøsitet og dype praksisnære (selv)refleksjoner


Frode