138421810_busin.jpg

Effektiv nettverkbygging

Publisert: 5. oktober 2009 kl 10.15
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.31
Du begynner med å lage lister over alle dine personlig venner og forretningsforbindelser. Så forklarer du situasjonen din, først per mail, så per telefon. Beskriv karriereforløpet ditt, be om råd og ideer.

Gjenopprett gammelt vennskap i påfølgende telefonsamtaler. Spør etter jobben og familien, la dem fortelle deg hva som har skjedd siden sist. Vent til vedkommende spør deg, beskriv så situasjonen på en positiv måte, selv om det er vanskelig å finne på noe positivt. Be om forslag og spør spesielt: "Hvem synes du jeg bør snakke med?"

Derom du synes det er vanskelig fordi du ikke har lyst til å bruke dine venner, eller fordi du misliker å be om hjelp, prøv å overvinne denne følelsen ved å gi uttrykk for en virkelig interesse for den du ringer. Din interesse vil glede dem, og de vil synes det er hyggelig å dele informasjon. Husk, du ville være like villig til å hjelpe dem skulle de komme til deg for å be om støtte.

Tving deg til å bruke telefonen, det blir lettere etter hvert som du ringer. Vær på utkikk etter informasjon om industritrender eller trender innenfor ditt virkeområde eller spesialfelt. Hold et våkent øye med planer for nye produkter eller tjenester. Oppsøk nye markeder, skjulte jobber og selskaper som er på utkikk etter folk. Vær oppmerksom på kommende pensjonsavganger og innsidertips om bedriftskultur eller interne politiske stridigheter. Vær oppmerksom på nyheter som gjelder omorganisering, utvidelser, sammenslåinger eller oppkjøp. Spør om bedriftsforeninger, publikasjoner eller resurser. Fokuser på alt som er relatert til forandringer, fordi forandringer betyr muligheter.

Å strukturere et møte. Dine telefonsamtaler vil snart resultere i et møte ansikt til ansikt. Begynn med å være vennlig og etabler kontakt. Ta kontrollen over møtet ved å spørre hvor mye tid du har til rådighet. Forklar hensikten din klart og direkte. Del din iver og entusiasme, og be om råd og ideer. En generell regel er at du skal lytte mer enn du snakker. Vær oppmerksom på muligheter og notér viktige punkter. Be om henvisninger til andre eksperter. Før du går, be om et visittkort, diskuter neste steg og takk hjertelig.
Å oppdage muligheter. Se ikke bare etter spesielle muligheter der andre har hatt jobben tidligere. Vær på utkikk etter utfordringer du kunne tenke deg å ta. Svakheter i et selskap hvor du kunne være til hjelp. For eksempel: være advokat i et selskap der det ikke er noen fra før. Arbeidsgrupper hvor du liker personene og de liker deg. I ansettelsesforhold kalles dette "god kjemi" og er "bra tilpasning". Selskaper der folk klager, har problemer eller har stort arbeidspress. Dette tyder ofte på at det er for få mennesker til å gjøre jobbene, de trenger å leie inn noen. Hvor du ser at noe mangler som du kunne tilføye, en logisk utvidelse eller forbedring.

Lytt 80% og snakk 20%. Personlige møter bør være interaktive, som tennis, men generelt vil andre heller snakke enn å lytte. Gi dem derfor din fulle oppmerksomhet. Lytting bygger tillit og sier: "Jeg bryr meg om deg." Dersom du har problemer med å få jobb, prøv å lytte 50% mer.

Det er likevel tider da du burde snakke om deg selv. Før eller senere vil verten din si "Fortell litt om deg selv," "Hvorfor er du her?" eller "Hvordan kan vi hjelpe deg?" Når det skjer, bruk tyve sekunder - ikke tyve minutter - på å svare.

Saken fortsetter under annonsen

Når du kommer må du ha forberedt deg. Vær bevisst på hva du ønsker. Gå aldri til et møte uten å vite hvorfor du er der. Du vil kaste bort tiden din, kontaktens tid og oppfattes som uprofesjonell. Om du kommer uforberedt flere ganger, vil det snart bli kjent at du mangler fokus. Ingen kommer deretter til å ønske å snakke med deg.

Sentrale spørsmål å stille. Et mål med nettverksjobbing er å få tak i referanser, men hvordan spør du om navn? Det er mulig å være for direkte og dermed avvise folk. Det er mulig at du er for uklar, og dermed ender opp uten noen ting. Så hva skal du si?

Generelt sett er det bedre å være listig og indirekte heller enn å buse rett på. "Kan jeg få navnet på vennene dine?" kan få dine venner til å komme på defensiven, svaret kan bli nei. "Hvem ellers burde jeg snakke med?" er mye mindre skremmende og vil mye lettere frembringe navn og nyttige kontakter.

Dersom du er usikker på hva ellers du skal spørre om i en nettverkssammenkomst, prøv disse til å starte med: "Hva synes du om min CV? Hva ville du ha forandret eller forbedret? Er mailene mine klare nok? Har du noen andre ideer eller råd for meg? Hvem synes du jeg bør snakke med? Er det noen grupper eller organisasjoner jeg burde melde meg inn i? Er det noen bøker eller publikasjoner jeg burde lese? Hva ville du gjøre om du var i mitt sted? Hvem ville du ha snakket med?"

Avslutningen. Når det virker passende, etabler neste steg; en telefonsamtale, oppfølgende møte, ett eller annet som skal e-postes. Dersom du ender opp uten noe neste steg, går du glipp av sjansen til å involvere denne personen i din kampanje, kanskje ikke så lurt.

Si til dem du treffer at du setter pris på deres vurdering og at du planlegger å følge det opp med handling. Si for eksempel: "Jeg kommer til å ringe de personene du anbefaler og lese de artiklene du foreslo. Så tar jeg kontakt igjen om en ukes tid for å fortelle deg hvordan det har gått."
Denne holdningen forteller personen at du tar dem på alvor. Det befester forholdet. I tillegg gjør det denne personen til en mer permanent del av ditt nettverk, ikke bare et flyktig ansikt. Dersom du håndterer dette riktig, kan du ringe senere og be om mer hjelp.

Gjør ikke den feilen at du bare kontakter mennesker én gang. Da vil ikke letingen din bli så effektiv. I møte med tekniske eksperter og forretningsledere, bli venn med dem, og de vil returnere vennskapet.

Saken fortsetter under annonsen

Kontaktnettet ditt bør alltid være ekspanderende, ikke avta. Den beste måten å utvide det på er å oppsøke nye mennesker og bygge opp forhold. Det spiller egentlig ingen rolle hvem du velger, så lenge du liker dem, de liker deg, og at dere kan hjelpe hverandre.


Når du lanserer jobbkampanjen din, husk disse grunnleggende tingene:

• Gjør hjemmeleksen din - forvent ikke at andre skal lære deg hva du burde finne ut selv.
• Kle deg pent. Gå aldri til en konferanse uten å sjekke utseendet ditt i speilet.
• Bare be om informasjon. Ikke spør direkte etter en jobb. Ikke vær påtrengende; ikke forlang at andre skal hjelpe deg.
• Vær optimistisk og entusiastisk. Dersom du har det gøy, vil de også ha det gøy. Dersom de har det gøy, vil de like deg. Hvis de liker deg, er det mer sannsynlig at de vil hjelpe deg eller ansette deg.
• Når noen er behjelpelig, tilby dem noe til gjengjeld; en bok, en artikkel, en tjeneste eller navnet til en kontakt.
• Be om et visittkort eller riktig staving av navn, tittel og adresse.
Returner med ditt eget eller send så et lite kort og takk etter møtet.
• Gi alltid mer enn du får.

Jeg traff en gang en svært suksessrik arbeidssøker med en hemmelighet. Han sa: "Jeg skaper forhold. Forhold skaper jobber." Han hadde helt rett; det er nøyaktig slik det virker.