Løp og kjøp!

Publisert: 22. desember 2008 kl 01.00
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

For noen av de unge er det bare snakk om en Time out. Og det kan jo være sunt. Å kule han ned litt, å få andre jaktmarker enn klasserommet og skolegården under føttene, kan være et etterlengtet alternativ for en periode – for noen.


Men det som ikke er sunt – ikke for noen – det er å ramle helt ut og bli der, på utsida av samfunnet. Det går på helsa løs, både fysisk og psykisk. Så dette kan vi ikke sitte stille og okke oss over lenger.


Nå må vi trå til med en smule nytenkning. Og hvis det ikke er argument godt nok, at ungdommer utsettes for den ene tapsopplevelsen etter den andre og til slutt mister helsa, så har vi et argument til bak speilet: at en tredel av den oppvoksende slekt blir plassert på sidelinja, er et alvorlig samfunnsproblem.


– Videregående opplæring har fått i oppgave av samfunnet å bringe flest mulig fram til studie- eller yrkeskompetanse. Når man mislykkes med en av tre elever, løser ikke videregående opplæring denne oppgaven, sier forskningsleder Eifred Markussen ved NIFU STEP.

Saken fortsetter under annonsen

Han mener at skolen bygger på overdrevne forventninger til at omtrent alle har mulighet til å oppnå studie- eller yrkeskompetanse. Men han stanser ikke der. Han har også et forslag til å gjøre noe med det, et forslag som ikke skulle være vanskelig å sette ut i livet. Det er i hvert fall ikke så vanskelig som å forsøke å attføre folk som har hangla på siden av arbeidslinja i årevis. Han foreslår:


De som ikke har forutsetninger for å oppnå studie- eller yrkeskompetanse, må tilbys et opplegg som gir kompetanse på et lavere nivå. De må få arbeide med fag og emner de har muligheter for å mestre, og slippe å jobbe med fag og emner hvor de er dømt til å tape.


Så enkelt! Og ideen er god, for arbeidslivet trenger folk med dokumentert kompetanse på lavere nivå enn videregående, skal vi tro en spørreundersøkelse gjennomført av Akershus fylkeskommune blant bedrifter i Oslo og Akershus i 2007. Der svarer 80 prosent av bedriftene at de har behov for arbeidskraft med kompetanse under fag- eller svennebrev.


Saken fortsetter under annonsen

Det var i fjor. Ideen er fortsatt like god – og enkel. Så politikere med engasjement innen utdanning og arbeid: løp og kjøp! 


Denne lederartikkelen sto på trykk i Velferd 7-2008.