Kirsti Bergstø hoder sin første tale som SVs leder under Landsmøtet 2023. Foto: Alf Simensen / NTB

Publisert: 20. mars 2023 kl 10.52
Oppdatert: 20. mars 2023 kl 11.17
Magne Lerø (født 1954) er en norsk redaktør og forfatter. Han er redaktør og eier av Dagens Perspektiv, Samtiden, bransjeavisen Dagligvarehandelen, Reiseliv1 og Convenience gjennom selskapene Medier og Ledelse AS og Dagens Perspektiv AS.

­Magne Lerø: De rike trenger ikke frykte SV

Sps landsmøte går inn for å redusere det samlede skattetrykket for næringslivet, øke bunnfradraget i formueskatten og redusere formuesgrunnlaget. SV landsmøte går inn for å øke skattene for næringslivet og landets rikeste.

Verken SV eller Sp kommer til å få vesentlig gjennomslag. Arbeiderpartiet kommer ikke til å gå med på endringer som betyr lavere skatt for landets millionærer.

 Røkke rana kysten og stakk av til Sveits. Han kan ryke og reise for min del, sa Bergstø i sin tale til landsmøtet søndag.

I SV synes de det er utmerket å ha fått en leder som slenger med leppa og angriper de rike.

Høyre og Frp var raskt ute med å kritisere ordbruken og hevdet at SVs landsmøte avslører at partiet ikke forstår seg på næringsutvikling og etablering av nye arbeidsplasser.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) hengte seg på kritikken ved å si til NTB at det bare er tull å be folk, som skaper jobber i Norge, om å ryke og reise.

Ved å sable ned Bergstøs uttalelse, vender Vestre samtidig tommelen ned for SVs skattepolitikk.

Saken fortsetter under annonsen

Tidligere uttalelser fra Jonas Gahr Støre om en «storrengjøring i arbeidslivet» og fra LO-leder Peggy Hessen Følsvik om at de skal «ta de rike», har provosert næringslivsledere.

Vestre har vært opptatt av å korrigere dette bildet. Han vil legge forholdene til rette for at landets kapitaleiere kan skape arbeidsplasser.

Men LO gir seg ikke. Følsvik sa til Dagens Næringsliv lørdag at det fremdeles er mange som tåler å betale mer i skatt. Hun etterlyser flere grep for å utjevne ulikhetene i Norge. Det betyr økt skatt på formuer.

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, har tidligere manet til ro i skattedebatten. I dag sier Kaski til DN at det trengs en gigantisk omlegging i skattepolitikken slik at de rike kan beskattes hardere. Hun har tidligere tatt til orde for et bredt forlik.

Etter årets landsmøte og Bergstøs profilering av partiet, kommer SV til å bli sittende på tribunen om Stortinget gir seg i kast med å snekre sammen et nytt skattesystem. Det arbeidet bør Stortinget ta fatt på. Det har fått et omfattende forslag fra Torvik-utvalget.

Regjeringen står svakt. Det er lite å hente for Ap ved å gå til SV. Etter årets landsmøte har Sp nærmest stengt veien for skattedialog med SV. Jan Christian Vestre er sannsynligvis på samme linje.

Hvis regjeringen ønsker et skatteforlik, er det Høyre de må snakke med, ikke SV. Det er langt fra sikkert at det er klima for en stor omlegging av skattesystemet. Det kan være Ap, SV og Sp klarer å bli enige om noen endringer.

Saken fortsetter under annonsen

Det mest åpenbare tiltaket som Torvik-utvalget går inn for  å innføre arveavgift  nekter Sp så langt å være med på.

Skal regjeringen lykkes med å komme i bedre dialog med næringslivet, kan den ikke øke formueskatten ytterligere. Det vil Sp motsette seg. Senterpartiet holder også fast ved sitt nei til å slippe SV inn i regjeringen.

Det var ventet at landsmøtet ville stille langt tøffere krav til regjeringen om endringer i strømpolitikken. De har bestemt seg for å ta den debatten i oktober når regjeringens strømprisutvalg legger fram sin innstilling.

SV, med Kirsti Bergstø i front, velger en annen kurs enn Sp. Hun øker avstanden til regjeringen, ikke bare i skattepolitikken. Hun gir helhjertet støtte til Fosen-aktivistene og ber regjeringen respektere dommen i Høyesterett. Hun betegner også arbeidslinjen som en fattigdomsfelle og vil ha en radikal økning i trygdeytelsene.

Som ny leder vil Kirsti Bergstø vise at hun stiller tøffe krav og evner å få satt SVs politikk på dagsordenen. Det betyr ikke at hun vil få et sterkere gjennomslag i forhandlinger med regjeringen.

Faren er stor for at hun øker sin fallhøyde. Jonas Gahr Støre trenger ikke frykte at en nyvalgt leder i SV river ham ned fra statsministerstolen.

Det blåser en høyrevind over landet. Det må Støre ta hensyn til i bestrebelsene med å øke oppslutning for Ap.

Saken fortsetter under annonsen

Løsningen er ikke å gi etter for SVs krav. Det kan gjøre vondt verre