Lederspeilet: Parksjefen i Sandefjord
Tidligere i år ble Thomas Ødegård kåret til «Årets Hotelier» av HSMAI og ledere i norsk reisebransje. Det er det nærmeste man kommer en kroning i norsk reiselivsbransje.
Prisen ble delt ut 26. april i forbindelse med HSMAI Norway Awards, på Clarion Hotel Oslo, med rundt feststemte 200 bransjefolk i salen.
I sin uttalelse om Thomas Ødegård, sier juryen:
«Årets Hotelier er en hotelldirektør som brenner for faget og som kan vise til sterke tall på bunnlinjen, gjennom mange år. Viktigheten av hele tiden å motivere medarbeiderne og jobbe sammen, for å oppnå høy gjestetilfredshet og gode resultater, står sterkt i ledelsesfilosofien til Årets Hotelier. Ikke minst i de to siste årene har dette vært av den største betydning.
Vedkommende beskrives som selve inkarnasjonen på en hotelldirektør, som er en tydelig skikkelse i bybildet og som også gjør en stor innsats for å fremme byen som reiselivsdestinasjon».
Monumentalt
Få norske hoteller har et format som Scandic Park Hotel Sandefjord. Dette er et monumentalbygg med en fremtredende plassering i sentrum av Sandefjord. Første del av hotellet ble bygget i 1959 og prisen var ingen hindring, Anders Jahre og de andre lokale hvalfangstredere, ønsket beste kvalitet på alt. Opp gjennom årene er nye fløyer med flere rom og konferansefasiliteter kommet til, alt med topp standard.
På disse over 60 årene har Park Hotel kun hatt fire direktører, det sier også litt.
I de siste 15 årene har Thomas Ødegård hatt det han kaller «drømmejobben».
– Hvorfor valgte du hotellbransjen som arbeidsplass?
– Jeg tror det nesten er noe man er født til. Jeg husker at jeg likte å gå rundt og skjenke i kaffe når mine foreldre hadde selskap. Jeg debuterte som en slags kelner allerede i 6-7 års alderen. Jeg har også alltid vært glad i å lage mat og opptatt av hva vi skulle ha til middag hjemme. Safting og sylting, julemat og slikt var jeg også tidlig veldig interessert i, sier Thomas Ødegård.
Så ble det vanlig grunnskole og handelsskole, deretter BI. Han husker godt en samtale han hadde med en yrkesrettleder på slutten av ungdomsskolen.
− Han mente at siden jeg var så flink til å lage mat, burde jeg bli kokk. Men da hadde jeg mer lyst til å jobbe med tall og regnskap, så jeg tok tre år på handelsgym. Etter det begynte jeg på BI, som var her i Sandefjord, og ble bedriftsøkonom. Jeg var ferdig da finanskrisen kom og det var vanskelig å få jobb, så jeg måtte bestemme meg for hva jeg ville gjøre videre, enten eiendomsmeglerstudiet på BI eller Hotellhøgskolen. Det sto mellom de to, men så vant matinteressen.
Stavanger
Thomas Ødegård hadde også hatt en sommerjobb da han var 12, på en turisthytte på Hardangervidda. − Den jobben tente nok «vertskapsgenet» i meg. Men for å komme inn på Hotellhøgskolen den gang måtte man ha fagbrev, det hadde han ikke, så da måtte unge Ødegård begynne på kokkelinjen på yrkesskolen likevel.
− Det var fantastisk moro, vi laget mat hele tiden og etter hvert fikk jeg lærlingeplass på Grand Hotel i Tønsberg. Jeg var to år der, det var utrolig lærerikt å få lage mat fra bunnen av og jobbe på et hotell med mange konferanser.
«Jeg husker at jeg likte å gå rundt og skjenke i kaffe når mine foreldre hadde selskap.»
Ødegård fikk fagbrevet sitt, og så gikk turen til Stavanger og Hotellhøgskolen i to år.
− Etter det gledet jeg meg til å begynne å jobbe. Jeg laget en CV og sendte den til hoteller i Vestfold og Telemark, det kom tre positive svar, bl.a. fra Jan Rojahn på Grand Ocean Hotel i Horten, som ble min arbeidsplass de neste to årene. Jeg startet på kjøkkenet, men gikk snart videre til resepsjon og markedsføring.
– Så ble hotellet kjøpt opp av Norlandia, de ville gjerne at jeg skulle overta et hotell de hadde i Stavanger, Norlandia Ålgård Hotel, med 42 rom. Det var veldig spennende. Jeg kjente jo Stavanger godt, etter to år på Hotellhøgskolen, og fikk med min kone Heidi som restaurantsjef, hun var samtidig i tilsvarende jobb på Scandi Line, som gikk Sandefjord – Strømstad. To uker ombord og to uker på hotellet, slik kjørte vi i to år, til hun syntes det ble for mye.
«Havna» på Tjøme
− Park Hotel eies av familien Jahre og Havna av Rica Eiendom, hvordan samarbeider du med dem?
− Vi har formelle gårdeiermøter, samt at vi snakkes i det daglige. Jeg er heldig som har så flotte gårdeiere som er like mye opptatt av hotellet som meg. Det samme gjelder på Tjøme, med familien Rivelsrud som jeg kjenner godt fra Rica tiden her i Sandefjord, men der er det flere eiere, fordi leilighetene eies av 70 forskjellige eiere, som vi har god dialog med gjennom hele året.
Tjøme, ja. Høsten 2021 overtok Thomas Ødegård også ansvaret for Scandic Havna Tjøme.
«Havna» har idyllisk beliggenhet ved vannkanten omgitt av vakker natur med mange muligheter for utendørsaktiviteter. Hotellet har 73 rom, 38 leiligheter, 35 hytter og campingplass. Hvis du ankommer med båt, kan du legge til ved gjestebryggen.
− Du er også direktør på Scandic Havna Tjøme, de to hotellene har vel helt forskjellige konsepter og gjester?
− Havna er det som kalles et resort, i tillegg til hotellrom har vi campingplass, hytter, leiligheter og båter. Der har vi mange forskjellige typer gjester. Leilighetene har forskjellige eiere, som bruker dem, stort sett fra april til september. Vi har mange møter og konferanser der, pluss at det er en god del ferietrafikk av folk som skal besøke Tjøme. Dette er virkelig en perle av et anlegg. Det er naturligvis en helt annen drift og et helt annet hotell enn Park Sandefjord, som har mer forretnings- og konferansetrafikk, selv om det også der er stor ferie- og fritidstrafikk. På Park Hotel har vi på årsbasis rundt 50 prosent konferansetrafikk, 25 prosent forretningsreisende og 25 prosent ferie/fritid.
Pandemien
− Hvordan greide dere å navigere gjennom pandemien?
− Det var en forferdelig tid. Vi måtte tenke helt nytt og ingen ante hvor lenge det skulle vare. Alle bookinger forsvant jo, men vi fikk til en god dialog med kommunen og fikk status som mottakshotell for folk som var smittet. Det fungerte veldig bra, til tider hadde vi flere pasienter her enn det var på Vestfold sentralsykehus. Ingen av våre ansatte ble smittet og det var ingen intern smitte mellom gjestene, forteller hotelldirektøren. Men det var likevel en tøff tid. Hotellet måtte gjennomføre en tøff nedbemanning. De hadde i utgangspunktet over 100 årsverk. Det kunne de ikke ha når de skulle over i en annen type drift, forteller den prisbelønnede hotelldirektøren.
MiniCV – Thomas Ødegård
Født: 13.01.70
Bor på Solløkka i Sandefjord. Gift, to barn.
Karriere:
2021 – Administrerende direktør Scandic Havna Tjøme
2007 – Adm. direktør; Rica Park Hotel Sandefjord/Scandic Park Sandefjord
2000 – 2007 Hotelldirektør; Clarion Collection Hotel Atlantic, Sandefjord
2000 – 2000 Hotellsjef; Norlandia Grand Ocean Hotel, Horten
1997 –1999 Hotelldirektør; Norlandia Ålgård Hotel
1996 –1997 Hotellsjef/Resepsjonssjef/Salg-marked/Kokk; Grand Ocean Hotel, Horten
Utdanning:
1994 – 1996 Norsk Hotellhøyskole, Stavanger
1992 – 1994 Best Western Grand Hotel, Tønsberg, Lærling Kokk
1989 – 1992 BI Vestfold/Sandefjord, Bedriftsøkonomi, Mellomfag, Høyskolekandidat
1986 – 1989 Handelsgym i Tønsberg.
− Så vi kom vi i en periode hvor vi dessverre måtte nedjustere til halvparten, men hadde god dialog med de ansatte og tillitsvalgte, og synes vi fikk gjort dette på en ryddig og god måte. Da åpnet vi jo dørene igjen med altfor få ansatte og måtte begynne å rekruttere på nytt. Vi måtte kjøre med redusert kapasitet, og personalet har hatt tøffe dager, men nå er vi heldigvis tilbake med full kapasitet. Omsetningsmessig har vi vært på normalt nivå igjen siden mai.
− Hvordan har sommeren vært?
− Sommeren i år har vært helt fantastisk, det har egentlig vært gode somre i de siste årene, selv om vi har hatt pandemi. Også i år har nordmenn valgt å feriere i Norge, så vi er storfornøyde. Sandefjord er en sommerdestinasjon og vi har en svært høy andel norske gjester, slik har det alltid vært. Mange skal til eller fra Sørlandet, andre skal ut i Europa med fly fra Torp, eller ferge. Vi er et naturlig stoppested for alle disse.
Rekruttering
− Dere har rundt 100 årsverk på Park Hotel og i underkant av 20 på Havna, hva skal til for å sikre rekrutteringen og få flere unge inn i bransjen?
− Det må oppleves som spennende å gå inn i bransjen vår. Utdanningstilbudet må legges til rette, det skal også være lønnsomt å skaffe seg et fagbrev. Det er også viktig å få folk inn i bransjen på et tidlig stadium og at de lærer å produsere. Ofte liker de som er kokker og servitører seg bedre i jobbsituasjon enn på skolebenken. Det må også åpnes for at ungdom kan komme inn i bedriftene tidligere, via skoleverket, på en profesjonell måte. Den som har et fagbrev i vår bransje har mange muligheter foran seg, både innen hotell, ernæring og matindustrien.
«Vi har medarbeidere som har jobbet her i 20 til 30 år og legger hele livet sitt i hotellet. Det er veldig hyggelig.»
− Hvordan motiverer du dine medarbeidere?
− Jeg synes det er veldig hyggelig å være med i den daglige driften, ta på meg kokkejakken og være med på et lag for å jobbe sammen. Det er en viktig motivasjonsfaktor. Det er også viktig å informere medarbeidere godt om resultater og utsiktene fremover, å gi alle en følelse av at vi drar lasset sammen. Kjedeledelsen er lydhøre for gode forslag fra oss. Så lenge resultatene blir gode, har vi noenlunde frie tøyler. Vi har medarbeidere som har jobbet her i 20 til 30 år og legger hele livet sitt i hotellet. Det er veldig hyggelig.
Drømmejobben
− Pandemien ble avløst av høye priser på strøm, matvarer og andre innsatsfaktorer. Hvordan slår det ut?
− Vi opplever endrede kostnader på flere områder, og disse endringene får naturligvis konsekvenser både for vår bransje og en rekke andre. Vi kan ikke gjøre annet enn å tilpasse oss situasjonen som rår, og jeg opplever at vi har et solid fundament og gode forutsetninger for å håndtere det som kommer. Prisstigningen vil nok være utfordrende å håndtere for mange, så jeg håper det etter hvert kommer ordninger som bidrar til å lette litt på trykket.
− Har du noen yrkesmessige ambisjoner videre? Hvor er du om 5 til 10 år?
− Jeg håper at jeg fortsatt er her. Dette er drømmejobben. Jeg trives veldig godt her. I de 15 årene jeg har vært her har vi bygget ut og pusset opp, vi har hatt pandemi, sorg og glede. Det driver meg fremover. Jeg er veldig opptatt av å levere kvalitet, Park-kvalitet, er et stempel vi har fått. Folk har store forventninger når de kommer hit.