Magne Lerø: Regjeringen kan puste lettet ut – Wisting på hylla
Mens SV er i ferd med å sette seg på bakbeina i budsjettforhandlingene der utbygging av Wisting-feltet står sentralt, kommer meldingen om at Equinor og partnerne har besluttet å utsette investeringsbeslutningen.
Planen var å fatte beslutningen i neste måned. Nå skriver selskapet i en pressemelding at arbeidet med å utvikle prosjektet fortsetter med mål om en investeringsbeslutning innen utgangen av 2026.
– En utbygging vil skape betydelige verdier for samfunnet og ringvirkninger i nord og nasjonalt. I vårt oppdaterte investeringsgrunnlag for prosjektet ser vi at kostnadene har økt på grunn av global inflasjon og kostnadsvekst i leverandørindustrien nasjonalt og internasjonalt, skriver Equinor. De peker også på at det er usikkerhet rundt rammebetingelsene for prosjektet og gjennomføringskapasitet i leverandørmarkedet.
Videre heter det at krigen i Ukraina skaper kapasitetsutfordringer og flaskehalser hos internasjonale og norske leverandører. Dessuten har leveransetidene fra verftene og utstyrsleverandørene økt.
Equinor tror fortsatt det er god butikk å investere 104 milliarder kroner for å få bygget ut Wisting-feltet. Disse milliardene kan de bruke til noe annet. Wisting-feltet blir neppe bygget ut. Det er tre grunner til det.
Der er slett ikke sikkert kostnadene med å bygge ut blir lavere om tre år. Det er grenser for hvor stor vekt som bør legges på krigen i Ukraina. Verden blir ikke slik den var. Globaliseringen er rullet permanent tilbake. Vi vil ikke få tilbake det kostnadsnivået vi hadde for få år siden.
I 2026 er vi kommet fire år nærmere nedbygging av olje og gass – til fordel for grønn energi. På sikt vil olje og gass, i alle fall når det skal produseres i risikofylte områder med høye kostnader, bli mindre lønnsom.
Om fire år vil en utbygging nord i Barentshavet være enda mer kontroversielle enn i dag. Det vil neppe være politisk spiselig.
Frp-leder Sylvi Listhaug sier til NTB at det er synd at beslutningen utsettes, men at de har forståelse for at Equinor må gå noen ekstra runder i den spesielle situasjonen vi står i med høye priser.
– Vi er likevel glade for at Equinor er helt tydelige på at de er fast bestemt på å gjennomføre utbyggingen. Det er viktig for å sikre langsiktig produksjon i Norges viktigste næring og at Norge skal konkurrere langt inn i fremtiden om å produsere mest mulig av oljen verden trenger på en mest mulig miljøvennlig måte, sier hun.
Hun mener utsettelsen skyldes en økende usikkerhet i oljenæringen som følge av regjeringens uklare signaler og at partier, som vil oljenæringen til livs, gis mer makt og innflytelse.
Frp vil neppe klare å utnytte denne saken politisk. Hadde Equinor ment det er lønnsomt å bygge ut Wisting, hadde de fattet en beslutning om det nå. Om SV ville ha vunnet fram i forhandlingene om å si nei til Wisting, er et åpent spørsmål.
Regjeringen har ventet på at Equinor skulle konkludere. Det har de nå gjort på et forretningsmessig grunnlag, ikke i barmhjertighet med en regjering som har behov for færre saker det står strid om.
Wisting er lagt på is. «Hva var det vi sa»? kan de si som hele tiden har hevdet at det ikke vil bli lønnsomt å bygge ut oljefelt nord i Barentshavet. Equinors beslutning kan også bidra til mindre interesse for å lete etter olje i de aktuelle områdene.
Miljøbevegelsen kan feire en seier. Det er en seier knyttet til en mulig utbygging. Beslutningen om Wisting-feltet kan ikke tolkes som manglede interesse for å satse videre på olje og gass på norsk sokkel.