Lurt kompromiss om havvind
Sp er så ille plaget på meningsmålingene for tiden at de er vel unt en politisk seier. Den fikk de i går da det ble klart at regjeringen går inn for å bygge ut havvind på feltene Sør 2 og Utsira Nord. Den energien som produseres her, skal føres i land i Norge. Slik vil den kunne bidra til at vi får dekket deler av vårt framtidige kraftbehov til lavere priser enn markedspris i Europa.
Tilgang på rimelig energi har vært et konkurransefortrinn for Norge, nær sagt fra den industrielle revolusjon av. Vi har brukt den vannkraften vil har hatt behov for og solgt overskuddsenergi til andre land. Det har vært bred politiske enighet om å bygge kabler til Europa fordi de har gitt oss betydelig flere fordeler – og inntekter- enn ulemper.
I fjor konverterte strømmarkedets velsignelser til en forbannelse. Prisen på energi har steget til sjokkartede nivåer. Oljeselskapene og energiverandørene vasser i milliarder. Staten må bruke over 10 milliarder på strømstøtte til befolkningen og landbruket. Bedriftene pines fortsatt med skyhøye strømregninger. Det er uklart om regjeringen vil la seg presse til å åpne pengesekken også for dem.
Utenlandskablene er blitt symbolet for det som har gått galt i energipolitikken. Regjeringen opplever velgerflukt fordi de har kommet på etterskudd med å ta kraftfulle grep for å få kontroll med de høye strømprisene.
Det var ventet at det ville drøye enda en måned eller to før regjeringen la fram planene for sin energi- og energisatsing. De fant ut at de ikke kunne vente lenger med å vise velgere og næringen at de nå tar grep.
Å lansere økt satsing på havvind i kombinasjon med utenlandskabler ville vært bortimot et politiske selvmord. Det ville økt antallet strømprotestanter – og protestene ville blitt mer høylytte.
Regjeringen bebuder en kraftig satsing på havvind i årene som kommer. Vindturbinene på Sør 2 og Utsira Nord er kun første steg. Planene for steg 2 legges fram i høst. Når Sp har fått gjennomslag at det ikke skal knyttes utenlandskabler til Sør 2 og Utsira Nord, er det lettere å godta utenlandskabler på andre områder.
Ved å ta det stegvis vinner regjeringen tid. De skal legge fram planer både for vind på land og bedre utnyttelse av vannkraften. Dette betyr bråk, og det er tvilsomt om regjeringen klarer å gjøre det til en vinnersak.
Regjeringen trenger også tid til å drøfte energisituasjonen med EU og de landene vi leverer energi til via kablene. Regjeringen håper å finne en løsning der vi kan opprettholde forpliktelsene i de avtale som er inngått samtidig som vi får bedre kontroll over energiprisen.
Før det blir grønt lys for utenlandskabler, må det laget et system som gjør at ikke Norge ender opp som en brikke i det gigantiske energimarkedet. Regjeringen må sørge for energipriser som sikrer norske industri et konkurransefortrinn.
Norge er et kaldt land å bo. En normal husholdning er storforbrukere av energi. Derfor er det ikke mer en rett og rimelig at strømmen skal koste mindre i Norge enn i EU-landene. Det burde være mulig å regulere et marked slik at strømstøtte ikke blir en fast post på statsbudsjettet.