Heltens avgjørende rolle
Det definerende øyeblikk i filmen «Kongens nei» er da kong Haakon sier nei til å samarbeide med de tyske okkupantene i 1940. Det var ikke opplagt hva han ville svare på tyskerne tilbud som var et slags kompromiss. Det var delte meninger i regjeringen. De var de som advarte mot at Norge forsøkte å stå imot den tyske overmakten.
Kong Haakon sa et tydelig nei. Det endte med at han måtte flykte fra landet sammen med den politiske ledelsen. Fra London ledet de i fem år motstandskampen mot tyskerne.
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, har i de årene han har vært president vist liten kompromissvilje i møte med kravene fra Russland. Han har ikke godtatt annekteringen av Krim eller at de to utbryterrepublikkene i Sør-øst skal får økt selvstyre. Zelenskyj vil ha et sterkt og samlet Ukraina. Han har flere ganger gjort det klart at målet er at Ukraina skal bli med i EU og NATO.
Zelenskyj har hatt en tydelig retning for sitt politiske lederskap. Han har vist mot og styrke i møtet med presset fra russerne. Måten han har opptrådt på har gitt respekt og annerkjennelse i NATO og EU.
Ukraina har slitt og sliter med sterke indre spenninger. Zelenskyj har lykkes med å opptre som en samlende leder for hele nasjonen. Det er godt gjort.
Zelenskyj er en helt og et forbilde som er rede til å ofre seg for det han tror på
Da Russland gikk til angrep, tilbød amerikanerne seg å hjelpe Zelenskyj i sikkerhet. Han avslo med beskjed om at han ville være hos sitt folk og lede motstandskampen sammen med dem. Det ble det definerende øyeblikk for Zelenskyj. To dager seinere holdt han en tale til folket der han sa at det kanskje var siste gang de så ham. Han var åpen om at det var fare for at han og hans familie ville miste livet.
I Dagens Perspektiv peker professor Jan Kjetil Arnulf ved BI på at de siste dagers hendelser i Ukraina har vist hvor avgjørende ledelse er i en krise. Han tror Zelenskyj vil bli minst like ikonisk som Che Guevara.
- Ved sin framtoning har Zelenskyj klart å legemliggjøre alle de gode verdiene de fleste legger i godt lederskap, ydmykhet, standhaftighet, troverdighet og med visjoner som inkluderer langt ut over hans nærmeste tilhengerskare. Han har med sin person «elektrifisert» resten av de politiske lederne i Europa og store deler av verden, sier Arnulf.
Spørsmålet er om dette vil vare. Nå ruller en bølge av sympati, emosjonalitet og støtte til Ukraina over Europa. Tøffe sanksjoner rulles ut, boikottaksjoner brer seg, land eller land sender våpen -og Zelenskyj ber om flere.
Zelenskyj vil gjerne ha både fly og soldater. Men seinest i går understreket NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, at de sender flere soldater til NATOs land i øst for å passe på at de ikke blir involvert i krigen. EU og USA skal kun bekjempe Russland med våpen til Ukraina og sanksjoner mot Russland. De er rede til å se Ukraina kapitulere for overmakten. Spørsmålet er om Zelenskyj er det.
Ukraina kjemper mot en overmakt. Det er få, om noen, militære eksperter som tror at Ukraina kan holde ut og kjempe med Zelenskyj i front mer enn noen uker. Det er de færreste som tror at sanksjonene vil tvinge Russland til å oppgi krigen i Ukraina.
Det som kan skje, er at Russland innser at omkostningen med en full militær seier blir for store og at de etter hvert vil være rede til å inngå et kompromiss.
Hva dette kompromisset skal gå ut på, er høyst usikkert. Like usikkert er det om Zelenskyj og NATO/EU vil kunne samle seg om et kompromiss.
Krigen er en så stor belastning for sivilbefolkningen i Ukraina at Zelenskyj kan miste støtte hos sin egen befolkning for å fortsette kampen mot overmakten.
Zelenskyj er en helt og et forbilde som er rede til å ofre seg for det han tror på. Han kan velge å bli på post selv når sjansene øker for at han blir drept eller han kan avblåse motstandskampen når han ser det ikke nytter, flykte og bli leder for Ukraina i eksil. Det blir et nytt definerende øyeblikk for Ukrainas modige mann.